rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Alo Ilustracija


Dan pre početka samita u Vašingtonu, Rusija je izvela masivne udare na Ukrajinu, što je rezultiralo smrću više od 20 ljudi i značajnom štetom najvećoj dečijoj klinici zemlje, Ohmetdet. Vreme ovih napada, neposredno pred NATO samit, postavlja pitanja o tome kako će alijansa odgovoriti na eskalirajuću situaciju. Prema Minni Olander iz Finskog instituta za međunarodne odnose, strategija Rusije čini se usmerena na vršenje pritiska na civilno stanovništvo Ukrajine kako bi oslabilo njihovu odlučnost, potez koji će verovatno biti razmatran na samitu.

Osim sukoba između Rusije i Ukrajine, nedavni događaji u članicama NATO-a dodali su složenost nadolazećem samitu. Pritisak na predsednika Joe Bidena da povuče svoju kandidaturu za predstojeće predsedničke izbore, kao i oslabljene pozicije zemalja poput Francuske i Nemačke u Evropskom parlamentu, stvorili su izazovnu pozadinu za samit.

Samit se odvija u kontekstu neizvesnosti oko potencijalnog članstva Ukrajine u NATO-u. Iako su Sjedinjene Države nagovestile "put ka članstvu" za Ukrajinu, jasno je da zemlja neće biti pozvana da se pridruži alijansi u ovom trenutku. Umesto toga, očekuje se da će se u Vizbadenu, Nemačka, uspostaviti centar za pomoć Ukrajini, radi koordinacije isporuke oružja i obuke za ukrajinske vojnike.

Jedno od ključnih pitanja za Ukrajinu je finansiranje pomoći NATO-a. Iako su postojali predlozi za značajnu finansijsku pomoć, konkretne garancije za kratkoročno finansiranje nisu pružene. Dugoročna perspektiva članstva Ukrajine u NATO-u ostaje neizvesna, s obzirom na to da stručnjaci sugerišu da bi, posebno uzimajući u obzir evoluirane prioritete Sjedinjenih Država unutar alijanse, mogla ostati "partner, a ne član" nakon sukoba.

Uspostavljanje centra u Vizbadenu predstavlja značajan korak u koordinaciji pomoći Ukrajini, s ciljem da se pomoć učini efikasnijom i manje zavisnom od vodeće uloge Sjedinjenih Država. Međutim, ostaje pitanje sposobnosti centra da učini podršku Ukrajini nezavisnom od pomoći Sjedinjenih Država u slučaju promene administracije u SAD.

Iako se očekuje da će se integracija Ukrajine u NATO nastaviti na tehničkom nivou, politički izazovi i neizvesnosti oko budućnosti alijanse i prioriteta Sjedinjenih Država mogu rezultirati produženim i neodređenim putem ka članstvu Ukrajine. Proces donošenja odluka na samitu imaće značajne posledice za budućnost odnosa Ukrajine sa NATO-om.

(index)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading