Ukrajina
Foto: Printscreen/Twitter


Ruski raketni udar u ponedeljak izazvao je razaranje u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima, rezultirajući sa najmanje 41 smrtnim slučajem i najmanje 166 povređenih osoba. Jedna od krstarećih raketa, Kh-101, pogodila je najveću dečiju bolnicu u Ukrajini, Ohmadit. Uprkos ruskim tvrdnjama da je bolnica pogodjena od olupina rakete koju je presreo ukrajinski protivvazdušni sistem, stručnjaci sugerišu drugačije. Danielle Bel iz UN misije u Ukrajini izjavila je da snažni indikacije iz video analize i mesto udara ukazuju na direktni pogodak na dečiju bolnicu. Potencijal za veći broj žrtava izbegnut je jer su ljudi potražili utočište u podrumu pre udara, kako je izvestio Sky News.

 

 


Kremlj je pokušao da prebaci krivicu na ukrajinske branioca, pri čemu rusko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je bolnicu pogodila AMRAAM raketa ispaljena iz ukrajinskog NASAMS protivvazdušnog sistema. Međutim, Institut za proučavanje rata (ISW) istakao je da putanja i turboventilski motor ispod rakete ukazuju da je reč o ruskoj krstarećoj raketi Kh-101. Nadalje, dokazi sugerišu da raketa nije presretnuta od strane bilo kog sistema, a ukrajinske bezbednosne službe tvrde da su pronašle zadnji deo rakete i njen sistem za vođenje na mestu udara. Čak i ako bi se dokazalo da su fragmenti presretnute rakete pogodili bolnicu, ISW naglašava da to ne oslobađa Rusiju od agresije protiv Ukrajine, prema Ženevskim konvencijama.

Eskalacija napada

Prema komandantu Ukrajinskog vazduhoplovnog ratnog vazduhoplovstva, Mikoli Oleščuku, napad se odvijao u dva talasa. Prvi talas je video ruske snage lansiraju četiri krstareće rakete Kh-101 iz Saratovske regije, zajedno sa dve balističke rakete Iskander-M, jednu iz okupiranog Krima i drugu iz Kurske regije. U drugom talasu, oko 10 sati u ponedeljak, ukrajinski gradovi su bili meta sa još četiri rakete Iskander-M, jednom aerobalističkom raketom Kh-47 Kinzhal, hipersoničnom raketom 3M22 Zirkon, 13 krstarećih raketa Kh-101, 14 krstarećih raketa Kalibr, dve krstareće rakete Kh-22, i tri rakete Kh 59/69. Ukupno je lansirano 44 rakete, pri čemu Ukrajina tvrdi da je oborila 32 od njih.

Nove taktike i strategije

Iako ruski vazdušni napadi, bilo dronovima ili raketama, nisu neuobičajeni, ISW primećuje da su ruske snage počele da koriste novu taktiku sa ciljem da maksimiziraju štetu koju uzrokuju takvi udari. Portparol Ukrajinskog vazduhoplovnog ratnog vazduhoplovstva, Jurij Ignat, upozorio je da ruske snage stalno unapređuju sposobnosti svojih izviđačkih dronova i efikasnost svojih krstarećih i balističkih raketa. Naročito, nedavni napadi uključivali su rakete koje lete na izuzetno niskim visinama, čak do 50 metara iznad zemlje, što ukazuje na potencijalni preokret u ruskim taktikama i tehnologiji kako bi se nanela maksimalna šteta ukrajinskoj infrastrukturi i značajno smanjilo vreme reakcije ukrajinskog protivvazdušnog sistema.

 

 

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading