Uzbuna u Kijevu
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Jens Stoltenberg na samitu NATO-a u Vašingtonu predstavio petodelni paket pomoći Kijevu.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken tvrdi da se pošiljka lovaca F-16 koje su obezbedile Danska i Holandija kreće ka Ukrajini.

Novi britanski premijer dao "zeleno svetlo" upotrebu raketa "storm šedou" za gađanje ciljeva u Rusiji. Kremlj upozorava da će taj čin izazvati dalju eskalaciju.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Stoltenberg: Budućnost Ukrajine je u NATO-u

Jens Stoltenberg kaže da je više od 20 saveznika i partnera potpisalo bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom.

Šef NATO-a je rekao da su se Volodimir Zelenski i on na sastanku ranije danas složili da "više finansiranja, više vojne podrške, više bezbednosnih sporazuma i više interoperabilnosti predstavljaju most ka članstvu u NATO-u“.

"Budućnost Ukrajine je u NATO-u“, rekao je Stoltenberg, dodajući da pozdravlja napredak Kijeva u reformama i da će ga podržati na "nepovratnom putu ka članstvu u NATO“.

ZELENSKI OPTIMISTA "Veoma smo blizu našeg cilja"

Erdogan Zelenskom: Turska želi da obnovi žitni sporazum

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom na samitu NATO-a da Turska nastavlja svoje napore da okonča rat Ukrajine i Rusije pravednim mirom.

Ankara je počela da oživljava Inicijativu za crnomorsko žito, rekao je Erdogan ukrajinskom kolegi, dodajući da je Turska spremna na svaku inicijativu, uključujući posredovanje, kako bi se postavili temelji za mir.

(Reuters)

AMERIKACI "OLADILI" ZELENSKOG "Jasno smo izneli svoj stav"

Jermak: Kijev je "zadovoljan" ishodom samita NATO-a

Šef kabineta ukrajinskog predsednika rekao je da je Kijev "zadovoljan“ ishodom samita NATO-a u Vašingtonu.

Andrej Jermak je naveo da bi "sledeći korak“ trebalo da bude poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u.

UKRAJINCI BESPOMOĆNI, RUSI NANOSE KOLOSALNE UDARE Neočekivano saopštenje sa Zapada otkrilo Ahilovu petu

Ukrajina i Rumunija potpisale u Vašingtonu bilateralni bezbednosni sporazum

Ukrajina i Rumunija potpisale su danas desetogodišnji bilateralni bezbednosni sporazum tokom samita NATO-a u Vašingtonu, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U saopštenju se navodi da posebnu karakteristiku tog sporazuma predstavljaju specifične tačke koje se odnose na saradnju za jačanje bezbednosti u regionu Crnog mora.

Prema sporazumu, Rumunija će pomoći u uklanjanju mina u Crnom moru. Sporazumom je takođe predviđen doprinos Rumunije u obuci ukrajinskih pilota za avione F-16.

Time je broj bilateralnih bezbednosnih sporazuma koje je Ukrajina do sada potpisala povećan na 23.

Ukrajina je, između ostalih, potpisala i sporazume sa SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom i Francuskom. Dokumenti imaju sličan okvir, ali svi imaju svoje specifičnosti.

POZNATA SUDBINA GENERALA ZALUŽNOG! Zelenski uklonio najveću pretnju

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Valerij Zalužni preuzeo je danas dužnost ambasadora u Velikoj Britaniji, prenela je agencija Suspilne pozivajući se na izvore.

Švedska spremna da isporuči avione Gripen, odluka zavisi od Kijeva

Švedska je spremna da pošalje Ukrajini avione lovce Gripen, ali odluka o tome je na Kijevu, izjavio je danas šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrom.

On je naglasio da se Ukrajini mora pružiti sva moguća vojna pomoć, uključujući protivvazdušnu odbranu, kako bi mogla da se zaštiti. Na pitanje zašto je Švedska suspendovala planove o isporuci aviona Gripen, Bilstrom je rekao da je Ukrajini data šansa da dobije lovce F-16.

"Uostalom, više zemalja ima avione F-16 nego lovce Gripen. To nema veze sa odlukom švedske vlade. Takva odluka je doneta zbog činjenice da je Ukrajina zaključila da im je previše da imaju dva sistema lovaca istovremeno", naveo je švedski zvaničnik koji učestvuje na samitu NATO u Vašingtonu.

Jedna osoba poginula tokom ukrajinskih napada u Belgorodskoj oblasti

- U protekla 24 sata jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju u Belgorodskoj oblasti, a 14 je povređeno, saopštio je danas regionalni guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

"Juče smo imali 40 napada iz bespilotnih letelica, osam granatiranja, 10 stambenih zgrada, 19 privatnih kuća, 52 privatna automobila, a najgore, 14 osoba je ranjeno i jedna osoba je poginula", rekao je Gladkov, prenosi Tas.

Novi izveštaj, hiljade mrtvih

 

 

Neprijateljski dron uništen u blizini Moskve, kaže gradonačelnik

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin napisao je na Telegramu da je neprijateljski dron uništen u blizini Moskve.

Nije bilo žrtava ili materijalne štete.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading