Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Igor Korotčenko, ruski vojni analitičar i glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“, izjavio je za RIA Novosti da će zemlje NATO-a, sa velikom verovatnoćom, poslati svoje vojne specijaliste u Ukrajinu zajedno sa novim PVO (protivvazdušnim odbrambenim) sistemima.


Ekspert smatra, da Kijev nema dovoljno vojnika koji su obučeni za korišćenje složene zapadne tehnike, što je razlog za očekivanje prisustva NATO stručnjaka.
Ranije su Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri najavili zajedničku inicijativu u kojoj su se obavezali da će izdvojiti više od milijardu dolara za jačanje PVO sistema Ukrajine. Ovaj paket uključuje isporuku različitih PVO sistema, kao što su Patriot, SAMP-T, NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS i Gepard.

Korotčenko je naglasio da ukrajinski vojnici neće moći da savladaju ove složene sisteme u kratkom roku. Za njihovo korišćenje je potrebno osnovno vojno obrazovanje i praksa koja se stiče godinama.

Zbog toga, stručnjak veruje da će NATO poslati svoje vojne kadrove u Ukrajinu, ili će pod maskom plaćenika tamo biti prisutni vojni stručnjaci koji su formalno skinuli uniforme i deluju kao „slobodni“ vojni specijalisti.
Prema njemu, nove isporuke zapadnih PVO sistema smanjiće mogućnost Rusije da gađa ciljeve u Ukrajini. Ipak, on naglašava da će ova količina naoružanja pristizati u serijama, što će rusko vojno rukovodstvo prisiliti da u realnom vremenu otkriva i uništava ovu tehniku dok se transportuje ili odmah nakon raspoređivanja.

Korotčenko veruje da će rusko Ministarstvo odbrane pronaći efikasne načine da neutralizuje ove nove pretnje koje će se pojaviti u Ukrajini posle NATO samita.

Naredni NATO samit će se održati u Vašingtonu od 9. do 11. jula. Na dnevnom redu su tri glavne teme- jačanje uloge saveza u koordinaciji i finansiranju vojne pomoći Ukrajini, jačanje kolektivne odbrane i odvraćanja kako bi se suprotstavili Rusiji, te proširenje partnerstva sa azijskim zemljama u kontekstu rastućeg sukoba između Zapada i Kine.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading