Raketni napad na Kijev
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je na kraju samita Alijanse u Vašingtonu da je budućnost Ukrajine u NATO-u.

Moskva upozorava da bi se put Ukrajine u NATO mogao završiti nestankom te zemlje ili Alijanse. Ruske vlasti tvrde da su tela civila, uključujući i ona sa tragovima mučenja, ekshumirana u Avdejevki.

Kraj bloga

Nova procena ruskih gubitaka u Ukrajini

uska vojska se suočava sa najvećom stopom gubitaka od početka napada na Ukrajinu do sada, sa preko 70.000 vojnika verovatno ubijenih ili ranjenih u maju i junu, tvrdi danas britansko Ministarstvo odbrane.

Povećanje gubitaka povezano je sa tim što je Rusija otvorila novi front u regionu Harkova, istovremeno održavajući isti nivo pritiska na čitavoj liniji fronta od 1.000 kilometara na istoku i jugu Ukrajine, navodi Ministarstvo u svom dnevnom izveštaju, preneo je Politiko.

Iako je ovaj novi pristup povećao pritisak na prve linije fronta, efikasna ukrajinska odbrana i nedostatak ruske obuke smanjuju sposobnost Rusije da iskoristi bilo kakve taktičke uspehe uprkos pokušajima da se linija fronta dalje proširi, navodi se u izveštaju.

Britansko Ministarstvo ocenjuje i da Rusi lagano napreduju protiv ukrajinskih snaga u regionu Donjecka po cenu velikih gubitaka. Ni ruska ni ukrajinska strana ne otkrivaju svoje zvanične podatke o gubicima u ratu.

HIT SNIMAK! Epska borba ukrajinskog ribara sa ruskim dronom će vas ostaviti bez reči!

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

◼️ Ruske snage izvele su 39 napada visokopreciznim oružjem i dronovima, uništene su avionske baze, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine;

◼️ Grupa „Centar“ oslobodila je četiri naselja u DNR, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 2.785 vojnika, 2 tenka, uključujući „abrams“;

◼️ Ruska PVO sredstva oborila su četiri rakete „atakams“, tri rakete „storm šedou“ i 17 avionskih bombi „hamer“; 

◼️ Oružane snage Rusije uništile su sedam sistema „hajmars“, koji su bili pripremljeni za napade na Krim, zajedno sa stranim operaterima;

◼️ Grupa „Zapad“ odbila je tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 3.440 pripadnika;

◼️ Grupa „Sever“ poboljšala je položaj duž linije fronta, odbila 26 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 1,8 hiljada vojnika, 2 tenka;

◼️ Ruska PVO sredstva uništila su 308 ukrajinskih dronova;

◼️ Tokom nedelje 22 ukrajinska vojnika su se predala;

◼️ Grupa „Dnjepar“ uništila je sedam ukrajinskih brigada, protivnik je izgubio gotovo 685 vojnika;

◼️ Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Jug“ izgubile su gotovo 4.380 vojnika, 3 tenka, 59 oruđa terenske artiljerije i 29 skladišta municije;

◼️  U zoni odgovornosti grupe „Istok“ Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 980 vojnika;

◼️ Oružane snage Rusije uništile su devet lansera sa radarom PVO sistema S-300P, „houk“, „patriot“.

Hezbolah izveo napad na izraelske vojne položaje

Libanska oružana grupa Hezbolah tvrdi da je napala grupu izraelskih vojnika u blizini vojne lokacije u severnom izraelskom naselju Hanita.

Napad je izveden u 9.50 ujutro dok su trupe izvodile radove na utvrđivanju i rušenju, navodi grupa u izjavi na Telegramu.

Ukrajina odbacila da planira da napadne svoje hidroelektrane i okrivi Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odbacilo je tvrdnje portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da Kijev planira da uništi dve svoje hidroelektrane da bi za napade okrivio Rusiju.

"Prava svrha takvih izjava Moskve je da zastraše ukrajinsko društvo i obmanu međunarodnu zajednicu i medije", navodi se u saopštenju ministarstva.

(Reuters)

U NATO-U IZNELI NOVU PROGNOZU ZA UKRAJINU Evo šta se očekuje na frontu do kraja godine

Moskva: Opasna eskalacija ako Ukrajina napadne duboko unutar Rusije

Kremlj je saopštio da bi odluka zapadnih zemalja da dozvole Ukrajini da koristi njihovo oružje za dalje napade na rusku teritoriju bila "opasna eskalacija".

"Ovo je čista provokacija, nova, veoma opasna eskalacija tenzija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Kijev želi da mu saveznici ukinu ograničenje za uništavanje ruskih vazdušnih baze unutar Rusije, oružjem koje je Ukrajini isporučeno sa Zapada.

Podoljak: Želimo dozvolu za uništavanje ruskih vazdušnih baza

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Kijev želi da mu saveznici ukinu ograničenje za uništavanje ruskih vazdušnih baze unutar Rusije, oružjem koje je Ukrajini isporučeno sa Zapada.

Podoljak je rekao da je Kijev tražio dozvolu za uništavanje takvih vazdušnih baza sa ruskim letelicama, odnosno da napadne "duboko unutar Rusije".

(Reuters)

Zaharova: Rusija ne planira da napadne NATO

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Moskva ne planira da napadne NATO, kao i da Alijansa koja pojačava tenzije.

Zaharova je rekla da NATO pokušava da "opravda svoje postojanje i ojača kontrolu Vašingtona nad evropskim satelitima".

Optužila je, takođe, Južnu Koreju za ucene i pretnje zbog potencijalnih isporuka oružja Ukrajini.

"Veoma žalimo što spoljna politika Seula koristi NATO narative, ucene i preteće taktike, što je neprihvatljivo za suverene države", rekla je Zaharova.

(Reuters)

"Budućnost Ukrajine je u NATO-u"

"Budućnost Ukrajine je u NATO-u“, istakao je Stoltenberg, dodajući da pozdravlja napredak Kijeva u reformama i da će ga podržati na "nepovratnom putu ka članstvu u Alijansi“.

Volodimir Zelenski rekao je članicama NATO-a da moraju da ukinu sva ograničenja Kijevu za izvođenje dalekosežnih udara na ciljeve unutar Rusije ako žele da Ukrajina pobedi u ratu sa Moskvom.

Sa druge strane, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je na platformi Iks da bi se put Ukrajine u NATO mogao završiti nestankom te zemlje ili Alijanse.

 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading