Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Nastavljaju se vazdušni udari na obe strane. Ranjeni civili u Belgorodskoj i Harkovskoj oblasti.

Moskva tvrdi da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Urožajnem u regionu Donjecka.

Volodimir Zelenski je posle posete SAD najavio da će Ukrajina dobiti dodatne baterije PVO sistema "patriot". Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto apelovao je na dijalog i pregovore, istakavši da je svima jasno da strategija SAD i EU u Ukrajini nije dala rezultate.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Obaranje "Baba jage" (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak obaranja "Baba jage" na frontu u Ukrajini

 

https://t.me/vestisafronta/25296

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Ruski PVO sistemi su u poslednja 24 časa oborili jedan ukrajinski avion MiG-29 i 36 dronova;

Grupa snaga "Zapad“ je tokom proteklog dana zauzela povoljnije položaje i odbila četiri kontranapada. Ukrajinska vojska izgubila je do 585 vojnika.

Uništena su dva borbena vozila pešadije, sedam automobila, dva artiljerijska oruđa "krab“, samohodno artiljerijsko oruđe „arčer“, haubice L-119 i M119 i stanica za radio-elektronsko ratovanje "bukovel AD“;

Grupa "Sever“ je uništila četiri ukrajinske brigade i odbila jedan napad.

Poginulo je i ranjeno do 200 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri tenka, dva kamioneta, dve haubice M777, haubica M198, radarska stanica AN/TPKu-64 i stanica za radio-elektronsko ratovanje „nota“;

Grupa "Istok“ je poboljšala svoje prednje položaje. Poginulo je i ranjeno do 125 ukrajinskih vojnika. Uništen je oklopni transporter, dva automobila, dve haubice FH-70 i oruđe D-20.

 

"Rusiji nisu poznati detalji Orbanovog plana"

Portparol Kremlja Dmitrij Perskov izjavio je danas da Moskvi nisu poznati detalji predloga mađarskog premijera Viktora Orbana o rešavanju ukrajinskog sukoba, koji je uputio liderima Evropske unije.

"Naravno, mi ne znamo o čemu je reč u internoj prepisci unutar Evropske unije, pa zato možda postoje neki detalji (predloga za rešavanje ukrajinske krize) koji nam nisu poznati. Ali još jednom ponavljam, opšti pristup gospodina Orbana nam je poznat", rekao je Peskov, a prenosi RIA Novosti.

Orban poslao liderima EU mađarski plan o načinima postizanja mira u Ukrajini

ađarski premijer Viktor Orban je pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i s planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja, izjavio je politički savetnik mađarskog premijera Balaš Orban.

"Ako Evropa želi mir i želi da ima odlučujuću reč u rešavanju rata i okončanju krvoprolića, onda se promena kursa mora razraditi i sprovesti sada", rekao je Balaš Orban u intervjuu za "Mađar nemzet".

Ukrajina

Printscreen

 

 

Zelenski: Borimo se protiv strašnog neprijatelja, ali se nećemo pokoriti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas Ukrajincima, povodom Dana državnosti Ukrajine, da se bore protiv "strašnog neprijatelja", ali da se njihova zemlja neće pokoriti.

"Ukrajina ne može da pristane ni na šta manje nego da živi, da se sačuva i opstane. Ukrajina se neće pokoriti zlu, moramo ga pobediti", naveo je na svom X nalogu Zelenski. Prema njegovim rečima, ova bitka je borba za nezavisnost koju će naslediti buduće generacije. Ukrajinski predsednik je dodao da Ukrajina neće popustiti neprijatelju koji, kako je naveo, "proliva krv zarad sopstvenog bolesnog samopouzdanja, koji prezire istinu - kako ljudsku, tako i božansku - i umanjuje sve osim sebe samog".

Sirene za vazdušna opasnost u celoj zemlji

Širom Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost zbog poletanja lovaca MiG-31K u Rusiji, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Stoltenberg potvrdio da podržava ukrajinske napade na ciljeve na ruskoj teritoriji

Odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da podržava napade Odbrambenih snaga Ukrajine na vojne objekte na teritoriji Rusije.

''Moj stav je da nema sumnje da Ukrajina ima pravo da napada legitimne vojne ciljeve na teritoriji zemlje agresora - Rusije. To je jasno definisano međunarodnim pravom, pošto je reč o ratu koji je Rusija započela protiv Ukrajine, onda Ukrajina ima pravo na samoodbranu, a to uključuje i udare na teritoriju agresora. To mi je apsolutno jasno“, rekao je Stoltenberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading