Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske:

Znate, poslednje dve i po godine živimo u neposrednoj blizini ratne zone. Pokazali ste mapu  koja pokazuje da mi u Mađarskoj imamo zajedničku granicu  sa Ukrajinom, tako da poslednje dve i po godine doživljavamo posledice rata.

1.3. milion ukrajinskih izbeglica završilo je u Mađarskoj, više od hiljadu i po mađarskih škola prima decu iz ukrajinskih porodica, imamo visoku inflaciju i cene energenata, a negde u blizini hiljade ljudi gine svakodnevno na bojnom polju. Zato ovo moramo zaustaviti.

Strategija koju poslednjih godina slede Evropska unija i NATO jednostavno nije donela nikakve rezultate.

Situacija se pogoršava, i sami vidite brutalne napade, osećate stalni rizik od eskalacije situacije i svedoci ste brutalnosti koja se dešava na bojnom polju. Mislim da će stvari biti samo gore.

Dakle, ako ne uspemo da zaustavimo rat, biće hiljade, stotine, desetine novih žrtava, a Ukrajina će biti uništena. Moramo ovo zaustaviti. A ovo što smo radili u protekle dve i po godine jednostavno nije donelo nikakve rezultate.

Mađarska

Virginia Mayo (STF)

 

Džek Taper, voditelj CNN-a:

Prošle nedelje, vaš premijer Viktor Orban posetio je i Ukrajinu i Rusiju. On ubeđuje Kijev da konačno postigne sporazum o prekidu vatre ili bar počne da razgovara o odgovarajućim uslovima.

Ukrajinska strana takvu retoriku smatra „kapitulacijom pred ruskom agresijom“, jer je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu još 2014. godine.

Prvo je bio Krim, zatim događaji u Donbasu, pa, naravno, invazija u punom obimu pre dve i po godine.  I tako, poštovanje Orbanovih preporuka sada znači da Kijev bukvalno „odustane od četvrtine teritorije zemlje u zamenu da prestane da ubija Ukrajince“.

Peter Sijarto:

Ne, ne slažem se sa tim, teritorijalni integritet je princip kojeg sve zemlje treba da se pridržavaju, ali u poslednje dve i po godine jasno smo shvatili da ovaj sukob nema rešenje na bojnom polju.

Pomislite samo na ogromnu količinu naoružanja koje je isporučeno Ukrajini u pomenutom periodu i šta ste vi, američki građani, platili iz svog džepa za sve te planine naoružanja!

I šta, da li je ovo pomoglo da se promeni situacija na ratištu? Ne, ni malo! Ruske trupe su još uvek tamo i napreduju. Ukrajina ne može da pobedi vojnim putem.

Ako postavimo pitanje koliko još oružja na kraju treba da se isporuči da bi se preokrenula stvar na bojnom polju i time Oružanim snagama Ukrajine dala nada u dalje uspehe, onda nam niko neće odgovoriti.

A to ukazuje da umesto bojnog polja treba razmišljati o pregovorima.  Moramo na svaki mogući način doprineti početku pregovora koji daju nadu za mirovni sporazum.

To, zauzvrat, može osigurati pouzdan i pošten mir za sve strane u regionu. Dakle, vojnog rešenja ne može biti.

Moramo, pre svega, da koristimo druga sredstva: Pregovore, diplomatiju, uspostavljanje diplomatskih kanala, direktne diskusije i dijalog na obe strane sukoba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading