RUSI GUBE VOJSKU Putin povukao očajnički potez?
Foto: Alo ilustracija

Rusi su početkom nedelje pokušali da napadnu ukrajinske položaje u najmanje pet vozila nalik kolicima za golf punih pešadije. Ukrajinske snage zaustavile su napad i najverovatnije zadale težak udarac ruskoj vojsci, piše Forbs.

Ovaj katastrofalni ruski napad na ukrajinske položaje dogodio se oko grada Kupjanska na istoku Ukrajine. Grad brane 4. tenkovska i 30. mehanizovana brigada Ukrajine, kao i 100. brigada teritorijalne odbrane, između ostalih, a napad pomaže da se objasni zašto se ruski gubici dramatično povećavaju u sadašnjem 29. mesecu rata, piše Index.hr.

Kremlj ima velikih problema sa zamenom uništenih oklopnih vozila, zbog čega je počeo da oprema jedinice civilnim vozilima, uključujući kineska vozila Desertcross 1000-3, kao i kineske i beloruske motocikle.

Trupe u lakim terenskim vozilima

Protiv ukrajinskih trupa opremljenih artiljerijom i dronovima, vojnici u lakim terenskim vozilima i na motociklima nemaju šanse. Rusi gube rekordan broj vojnika. "Prosečan broj dnevnih ruskih žrtava (ubijenih i ranjenih vojnika) u Ukrajini tokom maja i juna porastao je na rekordnih 1.262, odnosno 1.163", izvestilo je prošle nedelje britansko Ministarstvo odbrane.

Ukupno su Rusi između 1. maja i 30. juna izgubili 70.000 ljudi, prema podacima ministarstva. Broj ukrajinskih žrtava je mnogo manji.

Dodatna zaštita ovih lakih vozila i motocikala sa kavezima protiv drona izgleda ne pomaže mnogo, jer dodatni oklop usporava ionako slaba vozila i čini ih još ranjivijim. Kada su SAD konačno ponovo počele da šalju pomoć Ukrajini posle šestomesečne blokade, u zemlju su stigle protivtenkovske rakete i artiljerija u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, što značajno pomaže ukrajinskim snagama na frontu.

Teški gubici

Teški gubici nisu u skladu sa skromnim napretkom koji je ruska vojska (od oko 450.000 vojnika ukupno) ostvarila u Ukrajini od proleća. Štaviše, za njih je delimično odgovorna i sama Rusija, koja je proširila front istovremenim napadima na jugu, istoku i – od maja – na severu Ukrajine oko grada Harkova.

"Povećanje gubitaka je odraz toga što je Rusija otvorila novu liniju fronta u oblasti Harkova, uz istovremeno održavanje jednake stope ofanzivnih operacija na ostatku fronta", objasnilo je britansko Ministarstvo odbrane. "Dok je ovaj novi pristup povećao pritisak na frontu, neefikasna ukrajinska odbrana i nedovoljna obuka među ruskim trupama smanjuju sposobnost Rusije da iskoristi bilo kakve taktičke uspehe.

Da li vredi žrtvovati hiljadu vojnika dnevno za nekoliko stotina metara granatama uništene ukrajinske teritorije pitanje je na koje može da odgovori samo predsednik Rusije Vladimir Putin. Zasad se čini da ruska vojska nema nameru da odustane.

Ono što je neobično je da neki ruski vojnici hvale ista civilna vozila zbog kojih gine sve više njihovih saboraca. "Motocikl sve više postaje jedno od ključnih vozila za front", tvrdi jedan ruski bloger.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading