Putinova rezidencija
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen


Prema vestima iz Newsweek-a, rezidencija ruskog predsednika Vladimira Putina u zapadnom ruskom gradu Valdai, severno od Moskve, navodno je ojačana sa više sistema protivvazdušne odbrane. Inicijalni izveštaji su sugerisali da je instaliran jedan sistem "Pancir" blizu Putinovog rezidencijalnog kompleksa, ali satelitske slike sada potvrđuju prisustvo najmanje sedam takvih sistema raspoređenih oko veoma čuvanog kompleksa. Institut za studije rata (ISW) takođe je potvrdio raspoređivanje sistema protivvazdušne odbrane. Pozicioniranje ovih sistema se smatra delom šire strategije za zaštitu visokovrednih meta od napada dronova iz Ukrajine, koji sve više prodiru duboko na ruski teritorijum.

 

 


Sistemi Pancir su sistemi protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa koji se obično koriste za uništavanje aviona, helikoptera, projektila ili manjih pretnji poput dronova. Poznati pod NATO oznakom SA-22 Greyhound, ovi sistemi su sposobni da presretnu mete na udaljenostima od 20 do 40 kilometara.

 

 

 

 


Satelitske slike snimljene 6. maja takođe ukazuju na prisustvo drugih nepoznatih vojnih tehnologija blizu predsedničke palate, uključujući najmanje šest mobilnih sistema zemlja-vazduh S-300/400 i nekoliko stanica dugog dometa radara. Vojni analitičari spekulišu da možda postoje dodatni sistemi skriveni unutar guste šume koja okružuje područje.

Među sedam sistema odbrane, najistaknutiji je smešten na ostrvu Ryabinovy, 3,2 kilometra od Putinove rezidencije. Još jedan sistem, smešten oko pet kilometara od rezidencije i blizu obližnjeg puta, čuva bunker ruskog predsednika. Dodatno, još jedan sistem se nalazi otprilike osam kilometara od palate, blizu aerodroma Valdai-Avia koji se često koristi za civilne i privatne letove.

Satelitske slike takođe otkrivaju instalaciju nekoliko stanica radara za rano upozoravanje blizu drugog sistema Pancir, smeštenog šest i po kilometara od predsedničke palate. Međutim, ruski vojni analitičari, poput Ruslana Puhova iz Centra za analizu strategija i tehnologija u Moskvi, dovode u pitanje efikasnost ove protivvazdušne pokrivenosti, sugerišući da i dalje postoje rupe kroz koje ukrajinski dronovi mogu da izbegnu i izvrše napade iz nepokrivenih pravaca.

 

 

 

 


Strateško raspoređivanje sistema protivvazdušne odbrane oko predsedničkih rezidencija i drugih ključnih lokacija ističe izazove sa kojima se suočavaju ruske snage zbog postojane pretnje bespilotnih vazduhoplova iz Kijeva. Ove pojačane mere bezbednosti ukazuju na ozbiljnost s kojom ruske vlasti shvataju pretnju koju predstavljaju dronovi i potrebu da zaštite ključne objekte i osoblje od potencijalnih napada.

Vredno je napomenuti da je Valdai jedno od Putinovih odmarališta koje se nalazi u Novgorodskoj oblasti, a druge značajne rezidencije uključuju Bočarov Ručej u Sočiju i različite zvanične zgrade u Moskvi, kako je izvestio Newsweek. U januaru, ukrajinski medij RBC-Ukrajina izvestio je da je tokom noćnog napada dronovima koordinisanog iz Kijeva na skladište nafte u Sankt Peterburgu, jedan od dronova uspešno preleteo Putinovu rezidenciju, pozivajući se na anonimnog izvora iz specijalnih službi.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading