Napad na Odesu
Foto: Printscreen/Printscreen/Twitter


Nedavni trodnevni NATO samit u Vašingtonu stavio je fokus na situaciju u Ukrajini i podršku zapadnih partnera pred ruskom agresijom. Diskusije na samitu su se fokusirale na isporuku naprednih zapadnih sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini i skorašnji dolazak borbenih aviona, kako je istakao američki državni sekretar Antoni Blinken. NATO-ova posvećenost podršci Ukrajini na putu ka punom evroatlantskom integracijom, uključujući potencijalno članstvo u NATO-u, istaknuta je u zvaničnom saopštenju saveza.

Međutim, uticajni glasovi poput Kristofera Makaljona i Benjamina H. Fridmana iz američkog think tanka Defense Priorities ponudili su kritički osvrt na pristup NATO-a ukrajinskoj krizi. Njihova analiza dovodi u pitanje izvodljivost Ukrajine da postigne odlučujuću pobedu nad Rusijom i izražava zabrinutost zbog implikacija retorike i obaveza NATO-a. Autori tvrde da trenutni zapadni stav može nenamerno produžiti konflikt i povećati potencijal za opasno eskaliranje.

Analiza autora istražuje kompleksnosti koje okružuju potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u, ističući da je pristupanje zemlje zapadnom vojnom savezu predstavlja značajne izazove. Diskusija naglašava delikatan balans moći između SAD i Rusije, kao i potencijalne rizike povezane sa produženim konfliktom. Takođe, autori istražuju implikacije lažnih nada i uticaj zapadnih obaveza na opšti bezbednosni pejzaž.

Makaljon i Fridman ističu rizike povezane sa trenutnim konfliktom, uključujući potencijal za nuklearnu eskalaciju i šire implikacije po međunarodnu bezbednost. Izražavaju zabrinutost zbog uticaja ukrajinskih napada na ruskom teritorijom i potencijal za dalju destabilizaciju. Autori upozoravaju da ne treba potcenjivati ozbiljnost situacije i naglašavaju potrebu za realističnim pristupom postizanju mira u Ukrajini, uz razmatranje širih implikacija po globalnu bezbednost.

U svojoj proceni, autori zagovaraju pragmatičniji pristup koji prepoznaje ograničenja Ukrajine u postizanju jednostrane pobede i reevaluira ulogu NATO-a u konfliktu. Tvrdi da prelazak ka realističnijoj proceni situacije može dovesti do održivijeg mira u Ukrajini, što na kraju može unaprediti bezbednosni položaj NATO-a.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading