UKRAJINA IMA ODLIČNU RATNU STRATEGIJU? Šok izjava najvišeg NATO generala u suprotnosti sa situacijom na frontu i izjavama Zelenskog
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

U govoru na Aspenskom bezbednosnom forumu u Koloradu u četvrtak, najviši general bloka je rekao da je ukupna vojna strategija Kijeva „odlična“ u smislu balansiranja regrutovanja, obuke i nabavke oružja.

Prema Kavoliju, u savremenom ratovanju, neko „ili pobeđuje brzo i unapred“ ili je zaglavljen „na dugoj parnici punoj nepredvidivih obrta“, što je slučaj u sukobu u Ukrajini.

„Mnogo toga će se svesti na sposobnost generisanja snaga, koja strana može najbrže da generiše silu i iskoristi to dok imaju priliku“, rekao je on, rekavši da je to ono što Kijev radi poslednjih nekoliko meseci.

„Mislim da imaju odličnu strategiju. To je samo pitanje izvedbe“, rekao je on, naglašavajući da je stvaranje sile ili pronalaženje kako najbolje koristiti ljude, obuku i oružje ključno za obezbeđivanje pobede.

On je pohvalio nedavne napore Kijeva za mobilizaciju i rekao da isporuke oružja sa Zapada takođe „teku dobro“.

F-16

Shutterstock

 

Nasuprot tome, ukrajinska vlada je više puta krivila nedovoljne isporuke zapadnog oružja za neuspehe svojih snaga na bojnom polju.

Tokom putovanja u Veliku Britaniju, Vladimir Zelenski je ranije ove nedelje otvoreno požalio Bi-Bi-Si-ju da Zapad još uvek nije isporučio nijedan F-16 od desetina koje su obećali da će isporučiti.

Ranije ovog meseca, on je takođe rekao da Kijev ima trupe u pripravnosti koje nisu u stanju da se bore jer čekaju da budu naoružane.

Izveštaji sa linije fronta takođe su u suprotnosti sa Kavolijevim uveravanjima.

Ukrajinske trupe suočile su se sa teškim prolećem i ruske snage ih potiskuju na mnogim mestima duž fronta.

Nekoliko uspeha koje je Kijev ostvario tokom prošlogodišnje mnogo hvaljene, ali na kraju neuspešne „kontraofanzive“ već su u velikoj meri poništeni.

Čak i zapadni pristalice Kijeva sumnjaju u njegovu sposobnost da pobedi Rusiju.

Prema izveštaju Njujork tajmsa ranije ovog meseca koji se poziva na američke zvaničnike, mnogi na Zapadu veruju da je „sve samo nemoguće“ da Ukrajina povrati sve teritorije koje je izgubila, jer su njene snage već „previše tanke“.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading