Irina Farion
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub

Ukrajinska krajnje desničarska političarka i bivša poslanica Irina Farion (60) preminula je u bolnici od povreda zadobijenih u atentatu, nakon što je nepoznati napadač u petak popodne pucao na nju ispred kuće u kojoj je živela. Vlasti istražuju mogućnost da je ubistvo bilo naručeno.

“Zajednica grada Lavova izražava iskreno saučešće porodici i svima koji su je poznavali i voleli. Ovo je veoma zastrašujuće - naveo je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij na “Telegramu”.

Smrt Farion je potvrdila i Natalija Matolinec, načelnica anesteziološke službe Prvog lekarskog udruženja Lavova. Prema njenim rečima, uprkos svim pokušajima, lekari nisu uspeli da spasu život političarki.

 

 

- Primljena je kod nas u kritičnom stanju sa teškom prodornom prostrelnom ranom na glavi. Urađena je operacija na odeljenju intenzivne nege, a zatim je prebačena na odeljenje intenzivne nege na dalje lečenje, međutim, srce pacijentkinje nije moglo da izdrži, u ovoj situaciji, medicina je bila nemoćna - navela je Matolinec.

Izveštaji o smrti ukrajinske političarke stigli su ubrzo nakon što je operisana u bolnici. Bila je u komi, piše “Kijev independent”.

Napadač joj pucao u glavu i pobegao

Napad na bivšu poslanicu i profesorku ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu klasifikovan je kao pokušaj ubistva, a istraga zločina je u aktivnoj fazi, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

On je rekao je da “ovo nije bilo spontano ubistvo” i da policija traži motiv.

 

 

“Već imamo nekoliko verzija. Glavne, mogu reći, su (povezane sa njenim) društvenim i političkim aktivnostima i ličnim nesklonostima“, napisao je Klimenko u izjavi preko servisa za poruke “Telegram”. "Ne isključujemo da je ubistvo naručeno", dodao je.

U petak oko 19.30 sati po lokalnom vremenu nepoznati muškarac je pucao u Farion, a potom pobegao sa lica mesta. Žrtva je sa prostrelnom ranom glave prevezena u bolnicu u izuzetno teškom stanju, prenosi Tanjug.

Prema pisanju ukrajinskih medija, napadač je bivšu narodnu poslanicu sačekao u blizini kuće, a kada je izašla, pritrčao joj je i pucao. Prema izjavama očevidaca, političarka je zadobila pucanj u slepoočnicu, a napadač je imao rukavice i oružje bez prigušivača.

Napadač nije identifikovan, a policija je rekla da je u toku opsežna potraga za ubicom, ali i da je nestanak struje uticao na bezbednosne kamere u toj oblasti.

Kritikovala vojnike koji govore ruski jezik

Farion je radila 30 godina kao profesorka ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu, a krajem prošle godine otpuštena je sa posla nakon izjava u kojima je dovela u pitanje patriotizam pripadnika ukrajinske vojske koji govore ruski jezik i objavljivanja proukrajinskih izjava i privatne imejl adrese Maksima Hlebova, studenta koji živi na okupiranom Krimu, što je dovelo do njegovog hapšenja.

- Znate li vi šta je disciplina u vojsci? Ako nema discipline u vojsci, nema ni vojske. To je rulja! - govorila je Farion, napominjući da “vojnici koji ne govore ukrajinski mogu da se nazivaju Rusima”.

Ona je ruski jezik opisivala kao “jezik neprijatelja, koji me ubija, diskriminiše, vređa i siluje” i dodala: “Koliko lud treba da budeš da se boriš u ukrajinskoj vojsci i govoriš ruski?” Njene reči su u to vreme izazvale oštru reakciju u Ukrajini, ljudi su je optuživali da podstiče mržnju na osnovu jezičkih preferencija.

Nakon toga, studenti “Lavovske politehnike”, Nacionalnog univerziteta u Lavovu i Kijevskog nacionalnog univerziteta za tehnologiju i dizajn protestovali su protiv Farion.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je u novembru 2023. da je Farion pod krivičnom istragom kako zbog njenih izjava o vojnicima koji govore ruski, tako i zbog objavljivanja poruka od Hlebova. Nakon toga je bila otpuštena sa univerziteta u zapadnoj Ukrajini.

Apelacioni sud u Lavovu u maju je uvažio njenu žalbu i vratio je na mesto profesora na katedri za ukrajinski jezik.

Tražila hapšenje Zelenskog

U prvim mesecima ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Farion je osudila borce puka Azov koji govore ruski jezik, a koji su tri meseca branili lučki grad Marijupolj.

Bila je poslanica u Vrhovnoj radi 2012-2014. i članica ukrajinske nacionalističke partije Svoboda. Farion je više puta javno istupala protiv upotrebe ruskog jezika u Ukrajini. Konkretno, 2019. je zahtevala hapšenje aktuelnog predsednika Volodimira Zelenskog zbog obraćanja svojim biračima na ruskom.

Predsednik Zelenski je obavešten o pokušaju atentata i rekao da „svako odgovoran za ovaj napad mora snositi potpunu odgovornost“.

Ruski istražni komitet je 2015. godine otvorio slučaj protiv Farion zbog pozivanja na “uništenje Rusije kao države i pripadnika ruske nacije”.

Kurir.rs/Kijev independent

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading