Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Ruske bespilotne letelice tokom jučerašnjeg dana pogodile su energetske objekte u dva ukrajinska regiona na severu zemlje, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinsko javno preduzeće "Ukrenergo", takođe, navelo je da će zbog ruskih napada ograničiti potrošnju električne energije širom Ukrajine.

Komandant izviđačke jedinice "Tera" Nikolaj Volohov izjavio je, istovremeno, da ruske snage pripremaju novi napad na Harkovsku oblast.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Bitke u aglomeraciji Đeržinska (Torecka) i na području „Novgorodskog klina“ (MAPA)

Tokom celog meseca borbe u aglomeraciji Đeržinsk su nastavljene na pravcu Aleksandar-Kalinovski. Ruske trupe su u protekla dva dana uspele da prošire zonu kontrole i istisnu ukrajinske formacije sa nekih pozicija u predgrađu Džeržinska.

 

 

U Družbi, ruske oružane snage su napredovale ulicom Železnodorožna i izbacile ukrajinske formacije sa položaja celom dužinom Ulice Petra Velikog. Prisustvo ruskih trupa u ovoj oblasti potvrđuju snimci koje je objavila ukrajinska strana.

Rusi napali Hersonsku oblast - 3 mrtva, 13 povređenih

U ruskom granatiranju 13 naselja u Hersonskoj oblasti i grada Hersona u protekla 24 časa, poginule su tri, a ranjeno je 13 osoba, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Aleksandar Prokudin.

 

 

"U protekla 24 sata, Bilozirka, Oleksandrovka, Komišani, Antonivka, Kindijka, Ponjativka, Kizomis, Kiselivka, Veletenske, Široka Balka, Berislav, Novokairi, Kačkarivka i grad Herson su bili pod neprijateljskom vatrom i vazdušnim udarima", napisao je Prokudin na svom Telegram kanalu, prenela je agencija Interfaks Ukrajina.

On je naveo da su usled ruskog napada tri osobe poginule, a 13 povređeno.

Rusi osvojili Krasnohorivku

 

 

Kijev traži pomoć

Ukrajinski energetski sistem ima značajan deficit struje, zbog čega je Kijev zatražio hitnu pomoć od Rumunije, Slovačke, Poljske i Mađarske, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine na svom telegram kanalu.

Kako navode u resoru, planirano je da se iz susednih zemalja dnevno uvozi 25.682 megavat-sati električne energije.

"Izvoza nema, niti se očekuje", navelo je ministarstvo.

Ruska vojska oborila helikopter Mi-8 i 40 ukrajinskih dronova

Oružane snage Rusije su za jedan dan oborile helikopter Mi-8 i 40 dronova koji su pripadali Oružanim snagama Ukrajine (AFU) u zoni specijalne operacije, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Tokom 24 časa sistemi PVO oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, dve vođene bombe Hamer francuske proizvodnje, dva višecevna raketna sistema HIMARS proizvedena u SAD i 40 bespilotnih letelica", navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je list Izvestija.

Kličko: Za postizanje mira Zelenski će morati da raspiše referendum

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski morati da raspiše referendum za postizanje mira u Ukrajini i dodaje da veruje da ukrajinski predsednik ne može doneti tako bolne i važne odluke sam, bez saglasnosti naroda.

Kličko je u intervjuu za Korijere dela Sera ocenio da bi izlaz za Zelenskog mogao biti stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, ali je dodao da nije siguran da je Zelenski spreman da se odrekne centralizovane moći koju mu je garantovalo ratno stanje koje je na snazi od prvog dana ruske invazije.  

Bitka za Krasnogorovku, evakuisani civili

Tokom zavšnih borbe za Krasnogorovku, severozapadno od Donjecka, ruska vojska je evakuisala civile sa linije fronta s ukrajinskim snagama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije. 

"Teškoća završetka operacije leži u velikoj gustini civilnog stanovništva, koje ukrajinske jedinice ne ispuštaju u tom pravcu i ne daju im humanitarni koridor", navodi Ministarstvo. 

Ukrajinska vojska: Uništeno 35 od 39 dronova koje je Rusija lansirala

Rusija je izvela peti napad dronovima na Kijev u poslednje dve nedelje, a ukrajinska vojska je saopštila da su PVO sistemi uništili sve bespilotne letelice pre nego što su stigle do ukrajinskog glavnog grada.

U saopštenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i PVO objavljenom na Telegram kanalu navodi se da su PVO sistemi uništili 35 od ukupno 39 jurišnih dronova koje je Rusija lansirala protekle noći, prenosi Rojters. Dodaje se da nije bilo prijavljenih žrtava niti neposredne štete.

Državni sekretar Vatikana u poseti Ukrajini

Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin boravi u poseti Ukrajini gde će razgovarati sa ukrajinskim zvaničnicima i preneti podršku pape Franje postizanju mira u Ukrajini.

Kardinal će se sutra sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim predstavnicima ukrajinskih vlasti.

"Verujem da ćemo razgovarati o miru, o tome kakvi su mogući izgledi za mir", naveo je kardinal Parolin.

MO Rusije: Oboreno osam ukrajinskih dronova

Sistemi protivvazdušne odbrane Rusije uništili su noćas osam dronova koje je lansirala Ukrajina, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tri bespilotne letelice su uništene iznad Belgorodske oblasti, koja se nalazi na granici sa Ukrajinom, a pet je presretnuto nad Crnim morem, prenosi RIA Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading