Andrej Jermak i Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

"Zajedno sa našim saveznicima krenuli smo na put obnove evropske bezbednosne arhitekture. Odlučni smo da više ne skrenemo sa nje", napisao u članku objavljenom na sajtu Atlantskog saveta.

Ovaj dokument je osmišljen da ojača otpornost i sposobnost Ukrajine da se brani u budućnosti, a služiće i kao most ka članstvu u Alijansi tokom perioda kada član 5 Povelje NATO-a još nije primenljiv, naveo je Jermak.

Drugi važan korak, prema njegovom mišljenju, je izjava u deklaraciji samita o nepovratnom putu Ukrajine u NATO.

"Samit u Vašingtonu je pokazao da Alijansa više ne može biti ograničena na evroatlantski prostor, jer nastoji da se efikasno suoči sa globalnim izazovima i pretnjama. Agresivne autokratije sve više sarađuju i poprimaju formu vojno-političkog saveza. Za sve demokratske zemlje, to znači jedno: Ruska Federacija nije sama u svojoj agresiji na Ukrajinu, a mogućnost novih sukoba na drugim mestima zavisi od sposobnosti Moskve da uspe", istakao je šef kabineta Volodimira Zelenskog.

On je upozorio da je u zajedničkom interesu da Ukrajina izađe kao ubedljivi pobednik u ovom ratu.

S tim u vezi, dodao je, jačanje sistema PVO Ukrajine od presudnog je značaja s obzirom na namere Rusije da nastavi da teroriše civilno stanovništvo uništavanjem stambenih objekata, elektromreže i druge kritične infrastrukture.

"Nedavni udari na dečju bolnicu Okmatdit u Kijevu, kao i na druge dve klinike, još jednom su pokazali da za rusku vojsku ne postoje crvene linije sa stanovišta međunarodnog prava i etike. Dakle, nema alternative jačanju vazdušnog štita iznad Ukrajine", rekao je Jermak.

Kako je naveo, jedna od ključnih komponenti ovog vazdušnog štita biće avioni F-16, čiju su prvu partiju saveznici obećali da će isporučiti Ukrajini ovog leta.

On je takođe pomenuo potrebu da se poveća pritisak sankcija kako na Rusiju tako i na njene partnere, koji omogućavaju Moskvi da nastavi da proizvodi oružje koristeći komponente proizvedene na Zapadu.

On je naveo da su reforme koje se pominju u završnoj deklaraciji samita NATO izuzetno važne za perspektivu Ukrajine. Međutim, upozorio je Jermak, ove promene će biti značajne samo ako Ukrajina preživi i dobije rat.

"Samo jaka, slobodna i uspešna Ukrajina može biti pouzdana ispostava demokratije u istočnoj Evropi. Sveobuhvatna i dugoročna pomoć Ukrajini nije dobrotvorna. To je ulaganje u sigurnu budućnost za celu evroatlantsku zajednicu", zaključio je Jermak.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading