rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mađarska je ponovo uložila veto, zbog čega šefovi spoljnih poslova zemalja EU na sastanku u Briselu opet nisu uspeli da postignu dogovor o deblokadi sredstava Evropskog mirovnog fonda, koji se koristi za finansiranje isporuke naoružanja Ukrajini.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je to nazvao "sramotom".

Međutim, kada je o novcu reč, Borelj je najavio da će Ukrajina početkom avgusta dobiti prva sredstva iz imovine Ruske Federacije, zamrznute u Evropskoj uniji.

Kraj bloga

Zelenski pohvalio Vatikan za mirovne napore i osobađanje ratnih zarobljenika


Tokom razgovora sa visokim zvaničnikom Vatikana, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je danas napore Svete stolice u traženju mira i oslobađanju ratnih zarobljenika što predstavlja kontrast u odnosu na prethodne tenzije na relaciji između Kijeva i Vatikana.

Zelenski je zahvalio državnom sekretaru Vatikana kardinalu Pjetru Parolinu za "signal" koji je poslat njegovom posetom Kijevu, prenosi Rojters.

"To je signal podrške Ukrajini, Ukrajincima i našoj želji da živimo u sopstvenoj državi i u miru", rekao je Zelenski tokom svog večernjeg video obraćanja.

Kardinal Parolini, drugi čovek u hijerarhiji Vatikana iza pape Franje, posetio je četiri grada u Ukrajini, a Zelenski je naveo da su razgovori sa visokim zvaničnikom Svete stolice bili usmereni na ono "što bi moglo biti učinjeno ove godine da se Ukrajina približi pravičnom miru".
 

PRIZOR KOJI UKRAJINSKOJ VOJSCI UNOSI STRAH U KOSTI Otkriveno šta Rusija šalje na front (VIDEO)

Ukrajina: Oštećen ruski trajekt u Krasnodaru

Ukrajinska vojska saopštila je da je "značajno oštetila" ruski trajekt koji se koristi u vojne svrhe u napadu na luku Kavkaz u ruskom Krasnodaru.

"Okupatori su koristili trajekt za prevoz  vagona, vozila i kontejnera u vojne svrhe", navodi se.

(Reuters)

Zelenski sa Parolinom razgovarao o ulozi Vatikana u postizanju mira u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se u Kijevu sastao sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, sa kojim je razgovarao o posledicama ruske invazije i ulozi Vatikana u postizanju mira u Ukrajini.

''Razgovarali smo o posledicama ruske agresije na Ukrajinu, tekućem vazdušnom terorizmu, teškoj humanitarnoj situaciji i ishodima našeg sastanka sa papom Franjom u junu u Italiji. 

Posebno smo se fokusirali na odluke prvog mirovnog samita i ulogu Vatikana u uspostavljanju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu'', poručio je Zelenski na mreži X.

KOLAC U SRCE ZAPADA Ruska vojska provalila šta rade, spremili im neprijatan odgovor

Kijev: U ruskom napadu oštećena važna infrastruktura u Sumskoj oblasti

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su u, kako navode, ruskom vazdušnom napadu uništeni važni infrastrukturni objekti, preneo je Rojters.

Prema prvim informacijama, u napadu nije bilo žrtava, objavila je lokalna vojna administracija na Telegramu ne navodeći koji su tačno objekti oštećeni.

 

Moskva: Tokom noći oboreno 25 ukrajinskih dronova

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je putem Telegrama da su ruski protivvazdušni sistemi tokom noći uništili 25 ukrajinskih dronova, preneo je Rojters.

 

Lokalne vlasti: Ukrajinski dron pogodio trajekt u luci u Krasnodarskoj oblasti

Načelnik Krasnodarske oblasti u Rusiji Venjamin Kondrjatov saopštio je da je u napadu ukrajinskog drona oštećen trajekt u luci Kavkaz i da je poginula jedna osoba, preneo je Rojters.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading