kličko
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Drop of Light

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u intervjuu za italijanski list Korijere dela sera da će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski verovatno morati da održi referendum pre nego što pristane na bilo kakve teritorijalne kompromise sa Rusijom.

Ova izjava dolazi nakon predloga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije. Kako Trampova pobeda na predsedničkim izborima 5. novembra izgleda sve verovatnija, u toku su napori da se on pridobije na stranu Ukrajine i osigura da svaki potencijalni dogovor bude povoljan za Kijev.

- Narednih nekoliko meseci biće veoma teški za Volodimira Zelenskog. Da li da nastavi rat novim pogibijama i razaranjima ili da razmišlja o teritorijalnom kompromisu sa Putinom - rekao je Kličko u intervjuu, prenosi kijevski Indipendent.

- Kako da objasnimo zemlji da moramo da se odreknemo delova naše teritorije koji su u borbi koštali života hiljada naših heroja? Kakav god potez da povuče, naš predsednik rizikuje političko samoubistvo - dodao je on.

Referendum

On je rekao da će „Zelenski verovatno morati da pribegne referendumu”.

- Mislim da ne može sam da postigne tako bolne i važne sporazume bez legitimiteta naroda - dodao je Kličko.

Tri četvrtine Ukrajinaca protivilo se da Ukrajina učini teritorijalne ustupke Rusiji kako bi postigla mirovni sporazum, pokazala je decembarska anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, što je neznatno manje u odnosu na 84 procenta koji su rekli da se tome protive u maju 2023. godine.

U novoj anketi, koju je objavio Dojče vele, 44 odsto Ukrajinaca u područjima iza linije fronta smatra da je vreme za početak zvaničnih pregovora između Kijeva i Moskve, 35 odsto je protiv, a 21 odsto je neodlučno.

Ovo su rezultati istraživanja ukrajinskog istraživačkog centra Razumkov po nalogu internet portala ZN.UA od 20. do 28. juna 2024. godine.

Ali prema toj anketi, Ukrajinci su kategorički protiv toga da Kijev ispuni nedavne Putinove uslove za okončanje rata. Skoro 83 odsto ispitanika odbacuje povlačenje ukrajinskih snaga iz delova Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti koji nisu pod kontrolom Moskve. Oko 84 odsto ispitanika je protiv prelaska ovih teritorija u sastav Rusije. Osim toga, 77 odsto je protiv ukidanja svih zapadnih sankcija Rusiji.

U istom intervjuu, Kličko je kritikovao Zelenskog zbog koncentracije moći u njegovoj kancelariji i rekao da je ukrajinski parlament zapravo postao irelevantan.

Pošto od izbora nema ništa, Kličko se založio za stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, kako bi se „izbegao da se sve važne odluke prebace samo na kancelariju predsednika“, ali je izrazio sumnju da će Zelenski biti spreman da da se odrekne bilo kakavh ovlašćenja da bi se to postiglo.

Kijev Independent podseća ga du Kličko i Zelenski u sukobu od već od prve godine kako je Zelenski stupio na mesto predsednika.

„Veoma dobar razgovor“ između Zelenskog i Trampa

Tramp je u petak razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a za razliku od njihovog poslednjeg telefonskog razgovora, obe strane su rekle da su zadovoljne kako je razgovor protekao.

Kako prenosi Politiko, Tramp je rekao da je to bio "veoma dobar razgovor" i da će raditi na pregovorima o mirovnom sporazumu između Moskve i Kijeva. Osoba bliska Zelenskom, koja je želela da ostane anonimna, rekla je da je razgovor protekao „izuzetno dobro“ i da je Tramp obećao da će „postići pravedan mir u Ukrajini“ ako ponovo bude izabran za šefa Bele kuće, prenosi Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading