Oleksandr Sirski
Foto: Alo/Tanjug

- Borimo se kvalitetom, a ne kvantitetom - rekao je Sirski. Generalu Sirskom nije bilo lako da na toj funkciji smeni uspešnog, legendarnog i harizmatičnog generala Valerija Zalužnog (danas ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji), koji je postigao značajne uspehe na ratištu, ali je bio izuzetno popularan i omiljen među vojskom i narodom.

Dolazak Sirskog na funkciju poklopio se sa neuspehom ukrajinske kontraofanzive u proleće 2023. i zastojem na bojnom polju, koji mnogi porede sa situacijom u Prvom svetskom ratu – „kilometar gore, kilometar dole”.

General Sirski, naravno, nije otkrio „tajnu pobede” u svom razgovoru, ali je otvoreno govorio o tome šta se dešava na ratištu i kako bi stvari mogle da se razvijaju. Neki zameraju Siriji da je „stara sovjetska vojna škola“, a drugi je smatraju prednošću jer „i ruski generali misle isto“, a njena velika prednost je što je često na prvoj liniji bojišta, što je među vojnici.

Oleksandr Sirski je rekao da je Rusija „napala Ukrajinu” sa snagama od oko 100.000 vojnika, a danas, dve i po godine kasnije, njih 520.000 angažovano je na ratištu, a do kraja 2024. godine Rusi planiraju da povećaju broj na čak 690.000 vojnika . Sirski nije želeo da kaže koliki su gubici ukrajinske vojske – „Moskva to može da zloupotrebi“ – ali je naveo da su „ruski gubici tri puta veći“.

– Brinemo o našim vojnicima, ne šaljemo ih kao meso u prodore, niti čuvamo ruševine „do smrti“, niti ćemo veliki broj naših vojnika žrtvovati za proboj od 100-200 metara – navodi general Sirski.

Zbog toga se Sirski zalaže za efikasnu i široku mobilizaciju u Ukrajini, jer bez nje „ne mogu da se stvaraju nove rezerve i brigade“, koje su neophodne jer Rusi stalno povećavaju pešadiju. On je priznao da su Rusi imali određene uspehe na bojnom polju, ali ti „uspesi su taktičke prirode, a operativnog prodora još uvek nema“. Prema njegovim rečima, sve se svodi na "lokalne dobitke".

– Protivnik nije postigao željeni napredak, posebno kada je u pitanju pokušaj stvaranja tzv sanitarna zona duž ruske granice prema Belgorodu (podsetimo, taj grad je stalno na udaru ukrajinskih snaga), odnosno okupacija grada Harkova i delova oko grada Sumi. Njihov prodor u tom pravcu nije uspeo – kaže Sirski.

Međutim, ukrajinski mediji javljaju da je Harkov ponovo bio meta ruskog raketnog napada u sredu, 24. jula. Rusi su, naime, mesecima granatirali taj grad, pokušavajući da unište energetsku i komunikacionu infrastrukturu, kako bi naterali stanovnike da se evakuišu. General navodi da Rusi pripremaju ofanzivu na jugu Zaporoške oblasti, ali „i tamo možemo da im damo adekvatan odgovor“.

Kako je rekao, Rusi su u tehničkoj prednosti, 1 prema 2 ili čak 1 prema 3. Rusi su od početka agresije povećali broj tenkova sa 1.700 na 3.500, oklopnih transportera sa 4.500 na 8.900, a na u trenutku kada imaju tri puta više artiljerije.

On je rekao da će „uskoro” (nije želeo da precizira tačan datum) stići dugoočekivani avion F-16, za koji su ukrajinski piloti već obučeni, ali je rekao da će ih koristiti najviše 40 km do borbene linije, kako bi bili što dalje od dometa ruske PVO, što očigledno znači da neće biti korišćeni za napad na ciljeve unutar ruske teritorije.

Sirski je priznao da su Rusi imali vazdušnu nadmoć na početku rata, ali da su je izgubili poslednjih meseci. On dodaje da je realno da Ukrajina vrati Krim.

– Učinićemo sve što je u našoj moći da probijemo granice iz 1991. godine – kaže Sirski. Istakao je da su vojni uspesi postignuti upravo na Krimu, jer su Rusi bili prinuđeni da svoju crnomorsku flotu prebace iz Sevastopolja, ali priznaje da je za uspešan povratak Krima neophodno onesposobiti Krimski most, kao jedini ruski prava komunikaciona veza sa tim poluostrvom.

Iako su obe strane najavile nove ofanzive, čini se da je to, za sada, i dalje aktivna pat pozicija, ali je za Ukrajinu najvažnije da je uspela da održi manje-više istu borbenu liniju, bez obzira na to što je nisu imali dovoljno naoružanja i municije, jer pomoć sa Zapada nije stigla, ali Moskva očigledno nije iskoristila ovaj „međuregnum“ i nije postigla značajnije vojne uspehe.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading