Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Predsednik Češke Petr Pavel smatra da je neophodno uključiti Rusiju i Kinu u mirovne inicijative za okončanje rusko-ukrajinskog rata kako bi one obezbedile rezultat.

Predsednik predsednik Volodimir Zelenski naveo je da su strani fondovi "počeli da rade u odbrambenoj industriji" Ukrajine na realan i vidljiv način.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kremlj: Odgovorićemo na transfer novca

Rusija neće ostaviti bez odgovora transfer Evropske komisije Ukrajini prihoda od reinvestiranja zamrznutih sredstava Ruske Federacije, najavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovo nije razlog za brzu reakciju, ovo je, naravno, razlog za promišljene akcije kao odgovor na ovakve nezakonite odluke koje sprovodi EU“, rekao je on.

Peskov je obećao da će odgovor Rusije biti "promišljen i u skladu sa našim interesima".

Prema njegovim rečima, takvi koraci EK neće ostati bez odgovora.

(Izvestiя)

NEOČEKIVAN OBRT NA FRONTU Ukrajinci se pobunili, ignorisali nadređene, krenuli u juriš da spasu živu glavu!

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije Dmitrij Bulgakov

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je RIA Novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

"Glavno istražno odeljenje Istražnog komiteta Rusije istražuje krivični slučaj korupcije, u okviru kojeg je Dmitrij Bulgakov, koji je bio na funkciji zamenika ministra odbrane od 2008. do 2022. godine", navedeno je u saopštenju.

Ističe se da se "trenutno sprovode istražne radnje i operativne mere na utvrđivanju uzroka i uslova koji su doprineli nezakonitim radnjama".

Bulgakov je bio odgovoran za logistiku vojske u Ministarstvu odbrane. Sa funkcije zamenika ministra razrešen je u septembru 2022, zbog prelaska na drugo radno mesto.

(Tanjug, RIA Novosti)

OBLAK VATRE I DIMA PREKRIO NEBO Ruski Iskander-M uništio tajno ukrajinsko skladište oružja u noćnoj akciji (VIDEO)

Generalštab potvrdio udar na aerodom Saki na Krimu

- Jedinice raketnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, u saradnji sa ostalim komponentama Odbrambenih snaga, napale su tokom noći aerodrom Saki na privremeno okupiranom Krimu - objavio je na Fejsbuku Generalštab 

- Jedinice raketnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, u saradnji sa ostalim komponentama odbrambenih snaga, u okviru jedinstvenog plana, nanele su noćas udar na aerodrom Saki na privremeno okupiranom Krimu. Ovo je jedan od operativnih aerodroma koje Rusija koristi za kontrolu vazdušnog prostora, posebno voda Crnog mora, i izvođenja vazdušnih udara na ukrajinsku teritoriju - navodi  Generalštab.

(Ukrinform

EU isplatila prvih 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine

Evropska unija je objavila prvu isplatu od 1,5 milijardi evra za vojnu podršku Ukrajini na račun vanrednih prihoda od ruske imovine zamrznute u EU.

"EU je danas omogućila da podrži Ukrajinu kroz prvu uplatu od 1,5 milijardi evra, koja je generisana iz zamrznute ruske imovine. Ovi izvanredni profiti, koji su ostvarili operateri i koji su držani u centralnim depozitarima od zamrznutih državnih sredstava Rusije, postali su dostupni od Eurocleara Evropskoj komisiji, kao prva rata, 23. jula. Ovaj novac će sada biti usmeren preko Evropskog fonda za mir i Ukrajinskog fonda za podršku vojnim sposobnostima Ukrajine, kao i za podršku rekonstrukciji zemlje“, navodi se na sajtu Evropske komisije.

(Ukrinform)

Zbog greške u obračunu Pentagon šalje UKR još dve milijarde dolara

Pentagon je utvrdio da su u obračunu za municiju, rakete i drugu opremu poslatu Ukrajini počinjene greške u iznosu od dve milijarde dolara, što je omogućilo pronalaženje dodatnih dve milijarde dolara za oružje za Ukrajinu.

Kako je pokazao izveštaj vladine kancelarije za obračun, američko Ministarstvo odbrane suočeno je sa poteškoćama u tačnoj proceni vrednosti vojnog materijala poslatog Ukrajini, zbog nejasnih definicija u obračunavanju, prenosi Rojters.

Uništeni dronovi iznad ruskih oblasti Rostov i Kursk

Sistemi protivvazdušne odbrane su tokom protekle noći uništili četiri bespilotne letelice u Rostovskoj oblasti i dva u Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kijev odbio da učestvuje na sednici SB UN

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je na Telegramu da je ukrajinska strana odbila da učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN pod predsedavanjem Rusije na kojoj će se razgovarati o isporukama zapadnog naoružanja Oružanim snagama Ukrajine.

 

Rat u Ukrajini

Efrem Lukatsky (STF)

 

 

Ruski mediji: Osumnjičeni za eksploziju auta priznao da je sarađivao sa službama UKR

Osumnjičeni za eksploziju automobila u Moskvi 24. jula, Jevgenij Serebrjakov, priznao je danas pred ruskim istražiteljima da je sarađivao sa ukrajinskim obaveštajnim službama i da je po nalogu agenta Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) digao u vazduh automobil, prenosi Interfaks pozivajući se na snimak saslušanja koji je objavila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). Dodaje se da je osumnjičeni priznao da mu je za ubistvo pripadnika ruskog Ministarstva odbrane obećana nagrada do 20 hiljada dolara.

Nema jasnih signala iz Kijeva?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za list "Izvestija" da za sada nema konkretnih rezultata po pitanju pregovora sa Ukrajinom, te da nije poznato koliko su realni signali iz Kijeva.

Oboreno 20 ruskih dronova

 

 

Rusija: Jedna osoba poginula,7 povređeno u eksploziji u preduzeću za proizvodnju gasa

Jedna osoba je poginula, a sedam povređeno u eksploziji u preduzeću za proizvodnju gasa u ruskom Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu, saopštile su vlasti.

Četvoro ljudi je hospitalizovano, a jedna osoba je u kritičnom stanju, prenosi Interfaks.

Zamenica ambasadora Slovenije u UN: Ukrajina ima pravo na samoodbranu

Zamenica ambasadora Slovenije u Savetu bezbednosti UN Ondina Blokar Drobič izjavila je danas da je potpisivanjem bezbednosnog sporazuma sa Kijevom, Ljubljana pojačala svoju podršku samoodbrani Ukrajine i podvukla pravo Ukrajine da se brani od ruske agresije.

"Slovenija vidi pomoć u oružju Ukrajini kao podršku zaštiti civila od ruskih dronova i projektila i zaštiti Povelje UN", istakla je Blokar Drobič na sednici SB UN koju je sazvala Rusija.

Rusi napali dronom automobil sa humanitarnom pomoći

U Hersonskoj oblasti Rusi bacaju eksploziv iz drona na automobil koji je dostavljao humanitarnu pomoć.

U Antonikvi Rusi su bacili eksploziv iz drona na automobil koji je dostavljao humanitarnu pomoć, izvestio je Roman Mročko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Ezra

26.07.2024 07:18

Jevreji unistavaju citave konvoje, ne bi me cudilo da je ta humanitarna pomoc u vidu municije, jer kaze nato saljemo oruzje da bi prekinuli rat