Sergej Lavrov
Foto: AP/ussian Foreign Ministry Press Service

"Trendovi koje Zapad pokušava da unese u ovaj region, ubrzavajući njegovu militarizaciju, stvarajući uske vojno-političke blokovske strukture, razmeštajući novo oružje vodi ka eskalaciji konfrontacije", kazao je Lavrov na konferenciji za medije posle sastanka ministarskog saveta Rusija-ASEAN i zemalja učesnica Istočnoazijskog samita.

On je istakao da su se Rusija i zemlje ASEAN-a saglasile o potrebi razvoja jedinstvenog nedeljivog sistema bezbednosti u Evroaziji, otvorenog za sve zemlje i organizacije u regionu.

"Zemlje ASEAN-a su izrazile interesovanje za Putinovu evroazijsku bezbednosnu inicijativu", naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ukazao da je Moskva zabrinuta zbog planova SAD i Južne Koreje da sprovedu zajedničko nuklearno planiranje.

"Još jedan element koji izaziva zabrinutost je da su Sjedinjene Države nedavno sklopile sporazum o zajedničkom nuklearnom planiranju sa Republikom Korejom", naveo je šef ruske diplomatije i dodao da "Moskva za sada nije dobila objašnjenje šta to znači, ali ne sumnja da to izaziva dodatnu uzbunu".

"Ne slušam izjave Kulebe i Zelenskog"

Ministar spoljnih poslova Rusije prokomentarisao je izjavu ukrajinskog kolege Dmitrija Kulebe da je "ukrajinska strana spremna za pregovore sa Rusijom".

"Ovo nije prvi put da je ovo rekao. A ponekad je govorio sasvim suprotne stvari. Nedavno su razgovarali o pregovorima. Zelenski je pomenuo spremnost da na kraju sedne sa ruskim predstavnicima. Ne slušam ih, da budem iskren", rekao je ruski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, brojne ideje za rešenje u Ukrajini počele su sad da se pojavljuju zato što je Zapad počeo da shvata nemogućnost pobede nad Moskvom.

On je dodao da je trenutni stav zapadnih zemalja o Ukrajini da ignorišu rusku poziciju i očekuju da će Ruska Federacija kapitulirati, ali da se to neće dogoditi.

"Svi se oglušuju i nastavljaju da apeluju da zauzmemo konstruktivan pristup, a to, u stvari, sada znači kapitulacija. Rusija neće kapitulirati pred Ukrajinom i svi ciljevi Specijalne vojne operacije biti ostvareni. Nema sumnje u to", poručio je Lavrov.

Šolc je poznat po "prostodušnim izjavama"

Nemački kancelar Olaf Šolc nije ni krio da je razmeštanje američkih raketa u Nemačkoj američka inicijativa, kazao je Lavrov, komentarišući kancelarove reči o mogućnosti odustajanja od razmeštanja američkih raketa u Nemačkoj u slučaju da se završi SVO.

Lavrov je istakao da je nemački kancelar poznat po "prostodušnim izjavama" i "prostim idejama".

"Što se tiče raketa srednjeg i kratkog dometa, koje sada planiraju da isporuče Nemačkoj, niko nije pitao Šolca da li Nemci žele to ili ne. On je, opet, nevino, kada se pojavila takva vest, rekao: 'Pozdravljam odluku SAD da rasporede odgovarajuće rakete u Nemačkoj. Ovo je dobra odluka'. Odnosno, nije krio da je odluka bila američka", rekao je ruski ministar.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju da nije problem u tome što će biti raspoređeni nekada zabranjeni kopneni sistemi raketa srednjeg i kratkog dometa.

"SVO nije organizovana u tu svrhu i to nije ono što je nateralo predsednika Rusije Vladimira Putina da donese odgovarajuću odluku, već da bi se eliminisale pretnje po bezbednost Rusije koje su stvorene u Ukrajini, gde su planirali da lociraju vojne baze NATO-a, uključujući i na Azovskom moru", dodao je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, SVO je počela kako bi se zaštitilo stanovništvo Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su, suprotno obavezama Kijeva po Minskim sporazumima, stalno bile pod vatrom. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading