Vitalij Kličko
Foto: EPA/EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Istinski šok priredio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, govoreći o mogućnosti teritorijalnog kompromisa.

Do sada su ukrajinski predstavnici vlasti najčešće izbegavali takve formulacije. Podsećamo, zvanični Kijev insistira na granicama iz 1991.

- Da li će predsednik Ukrajine nastaviti rat sa daljim žrtvama i razaranjima ili će morati da razmotri mogući teritorijalni kompromis sa Putinom? Ako hoće, kakav će biti pritisak iz Amerike u slučaju Trampove pobede? Kako će se objasniti sopstvenom stanovništvu da se mora odreći delova teritorije, za koje je živote dalo hiljade naših junačkih boraca? - upitao je Kličko u intervjuu za italijanski Korijere dela sera.

On je rekao da bi u takvom slučaju predsednik Vladimir Zelenski verovatno morao da organizuje referendum o mogućim teritorijalnim kompromisima.

Vladimir Zelenski

EPA/EFE

 

Znače li ovakve izjave da se Ukrajina otvara prema diplomatskim rešenjima? I da li je to uopšte prihvatljivo za ljude u zemlji i za zapadne partnere?

Ključa u Kijevu

Direktor kijevskog Centra za politička istraživanja "Penta", Volodimir Fesenko označava izjave kijevskog gradonačelnika kao „pogrešan start“, jer trenutno ne postoje stvarni mirovni pregovori već samo inicijative i planovi koji nisu baš dobra osnova za pregovore.

On je dodao da Kličko daje takve izjave s ciljem političkog obračuna sa predsednikom Zelenskim s kojim je godinama u sukobu.

Rodžer Hilton iz međunarodnog trusta mozgova GLOBSEC sa sedištem u Bratislavi kaže da su prethodne dve teške ratne godine naterale pojedine ukrajinske političare da progovore o mogućim teritorijalnim ustupcima.

„To što takve reči čujemo iz usta ličnosti kao što je gradonačelnik Kličko jeste priznanje da zemlji predstoje teške političke odluke”, kaže ovaj stručnjak, prenosi Dojče vele.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading