skadište municije
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen, ilustracija

Borbe su nastavljene na istoku zemlje. Rusija je tokom jučerašnjeg dana izvela masovan napad bespilotnim letelicama, a ukrajinski zvaničnici su naveli da su PVO sistemi oborili 89 dronova.

S druge strane, ukrajinske snage su saopštile da su pogodile skladište municije i vojne opreme u Kurskoj oblasti. 

Blumberg je, istovremeno, izvestio je da je Ukrajini stigla prva serija borbenih lovaca F-16, ali nije precizirao koliko ih je isporučeno.

BLOG UŽIVO: 

Berlin: Nije bila laka odluka da se oslobodi ruski ubica

Nemačka vlada saopštila je da "nije bila laka odluka" da, u okviru razmene zatvorenika, pusti Vadima Krasikova, Rusa koji je osuđen za ubistvo bivšeg čečenskog militanta 2019. godine u Berlinu.

Krasikov je bio među Rusima koji je Zapad pustio u zamenu za 15 ljudi koji su "nepravedno" zatvoreni u Rusiji, i Nemca koji je osuđen na smrt u Belorusiji, navedeno je u saopštenju nemačke vlade, prenosi Rojters.

Avion ruske vlade sleteo u Ankaru

Avion ruske vlade sleteo je u tursku prestonicu Ankaru, rekao je jedan očevidac za agenciju Rojters, ubrzo nakon što je turska Nacionalna obaveštajna agencija (MIT) saopštila da koordinira opsežnu razmenu zatvorenika.

Nije jasno ko jse nalazi u avionu, koji je stigao nakon nagoveštaja velike razmene zarobljenika u kojoj su učestvovale Rusija i Belorusija sa jedne strane i Sjedinjene Države, Nemačka i Slovenija sa druge.

Turska nacionalna obaveštajna agencija (MIT) saopštila je da će koordinirati opsežnu razmenu zatvorenika između Rusije i Belorusije s jedne strane i Sjedinjenih Država, Nemačke i Slovenije s druge.

"Operacija (zatvorenika) će se održati danas pod koordinacijom naše organizacije“, navodeno je u saopštenju MIT.

Naglašava se da je MIT preuzeo veliku posredničku ulogu u ovoj operaciji razmene, koja je najsveobuhvatnija u poslednjem periodu.

Zelenski: Vlada nema pravo da se odrekne teritorija bez volje naroda

Predsednik Volodimir Zelenski smatra da se pitanje potencijalnog odustajanja ukrajinskih teritorija u zamenu za bezbednosne garancije ne može rešiti bez volje ukrajinskog naroda, jer je to u suprotnosti sa Ustavom.

 

Foks njuz: Gerškovič uskoro u SAD

Američki novinar Volstrit džornala Evan Gerškovič, osuđen u Ruskoj Federaciji za špijunažu, mogao bi se vratiti u Sjedinjene Države narednih dana, javlja Foks njuz pozivajući se na izvore.

 

Moskva: Spremni smo da gađamo F-16

Lovci F-16 koji su isporučeni Ukrajini biće uništeni i neće uticati na dinamiku razvoja situacije na frontu, saopštio je zvanični predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Zaharova: Spremni smo da sarađujemo uz interese Rusije

Rukovodstvo je spremno da sarađuje sa svima koji nastoje da reše ukrajinski sukob, uzimajući u obzir interese Rusije i trenutne realnosti, komentarisala je zvanična predstavnica  Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, posetu državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina Kijvu.

 

Rusi tigli su na 20 km od ključnog grada

Ruske snage napreduju ka strateški važnom gradu na istoku Ukrajine, preteći vitalnoj ukrajinskoj liniji snabdevanja dok Moskva nastavlja svoju sporu ofanzivu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading