UKRAJINA U OČAJU Vojnika ni za lek, a ruske snage sve više napreduju (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Nakon napada Rusije, Ukrajina je imala veliki priliv dobrovoljaca, kako iz samog stanovništva, tako i iz inostranstva.

Međutim, nakon toga su se pojavile kritike na račun efikasnosti i prisutnosti korupcije u procesu mobilizacije, što je dovelo do otpuštanja regionalnih komesara zaduženih za vojno regrutovanje u avgustu 2023. godine.

U svetskim medijima pojavili su se izveštaju da ukrajinska vojna policija sakuplja muškarce sa ulica i prisilno ih šalje ih na front bez adekvatne obuke.

Prema izveštaju ABC-a, situacija je toliko loša da kvalitet obuke varira u zavisnosti od toga za koji bataljon se regruti opredele.

Usvojeni zakon o mobilizaciji, koji je predstavljen uoči Božića, uključuje mere kao što su snižavanje starosne granice za regrute sa 27 na 25 godina, ukidanje izuzimanja službe za osobe sa manjim invaliditetima, legalizacija digitalnih pozivnica za vojsku i ograničavanja financijskih transakcija za one koji izbegavaju vojnu službu.

Obuka novih regruta predstavlja veliki izazov, jer su oružane snage Ukrajine narasle sa 200.000 na oko milion ljudi u poslednje dve godine. Pritisci s bojišta zahtevaju brzu obuku, što često nije dovoljno za adekvatnu pripremu vojnika.

Takođe, postoji izazov opremanja novih vojnika, s obzirom na nedostatak vojne pomoći iz SAD i ograničene zalihe evropskih armija.

Finansijska situacija dodatno komplikuje stvari, jer Ukrajina očekuje veliki deficit u budžetu. Dodavanje stotina hiljada vojnika koji treba da budu plaćeni i opremljeni predstavlja veliko opterećenje za ekonomiju zemlje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading