RUSIJA BILA NA IVICI DA UPOTREBI NUKLEARKE! Posle ovog razgovora Amerikanci su hitno zvali Kijev i naredili da se sve obustavi!
EPA/THOMAS PETER

"Mogu da kažem da je, prema indicijama koje imamo, signal koji je sa ruske strane poslat stigao i u Vašington, ali i u neke druge prestonice koje su pod kontrolom SAD", izjavio je Rjabkov za kanal "Rusija 1".

Kako je istakao, signal je imao efekta i zahvaljujući njemu je izbegnuta nova eskalacija.

Naime, ruski ministar je u nedavnom razgovoru upozorio američkog kolegu na mogućnost nekontrolisane eskalacije zbog delovanja Kijeva i Vašingtona.

"Njujork tajms" je, pozivajući se na tri izvora, otkrio da je Belousov Ostinu predočio detalje tajne operacije koju Ukrajina sprema protiv Rusije. Sagovornici lista su naveli da su u Americi bili iznenađeni takvom izjavom i naredili Ukrajincima da odustanu od svojih planova.

Upozorenje o provokaciji u Ruskoj Federaciji se odnosilo na vojni događaj, potvrdio je Rjabkov, ne želeći da ulazi u detalje.

Kazaljke sudnjeg dana pokazuju da je ostalo još dva minuta

"Sat sudnjeg dana", koji simbolizuje stepen napetosti u svetu zbog nuklearne pretnje, pokazuje "dva minuta do kraja", ali to ne znači da je proces eskalacije nepovratan, rekao je Rjabkov.

"Vojska mora da održi svoj barut suvim, jer može biti najrazličitijih scenarija", dodao je Rjabkov i naglasio da može da dođe do trenutka kada će Rusija morati da rasporedi nuklearne rakete kao odgovor na akcije zapadnih zemalja.

"Potvrđujem da ako vrhovni komandant i vojska kažu da nam je potrebna specijalna municija na baš takvim nosačima, tako će i biti. Ali odluku moraju da donesu na osnovu više faktora", rekao je Rjabkov.

Govoreći u ukrajinskom sukobu, ruski diplomata je naglasio da Rusija nikada neće činiti jednostrane ustupke Zapadu zarad rešenja krize.

"Vreme kada je Rusija činila jednostrane ustupke je sada daleka prošlost. Nikada u budućnosti, čak ni kada budemo imali najbolje odnose sa NATO-om i Evropskom unijom, što je sada teško zamisliti, ni tada nećemo ponoviti grešku", rekao je Rjabkov.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading