"PUTIN ĆE UŽIVATI" Zapad jednim potezom zabio "autogol" na frontu u Ukrajini?
Alo! Ilustracija A.V.

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi imati koristi od isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini, jer bi uništenje ovih letelica dodatno ojačalo imidž Rusije, piše The Independent .

- Ruski predsednik Vladimir Putin uživaće u imidžu koji će stvoriti uništenje F-16 koje su isporučile zemlje NATO-a - citira publikacija analitičara Federika Borsarija.

Rusija takođe ima nekoliko stotina borbenih lovaca, uključujući Su-35, koji The Independent identifikuje kao jednu od najvećih pretnji F-16.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su takođe dovoljno efikasni da obaraju američke avione, a ukrajinski piloti se obučavaju prebrzim tempom – devet meseci u odnosu na tri godine koliko je potrebno zapadnim pilotima da se obuče, ističe se u članku.

Blumberg je ranije, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, javio da je u Ukrajinu stigla prva „mala“ serija američkih lovaca F-16 koje su prebacile zemlje Severnoatlantske alijanse.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je više puta isticalo da SAD i njeni NATO saveznici stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Moskvom. To što Kijev ima lovce F-16 sposobne da nose nuklearno oružje Rusija će se smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi, upozorilo je ministarstvo, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading