Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Ovaj stav iznosi se u članku u Biznis insajderu (Business Insider).

- Ukrajini će verovatno trebati dobro snabdevene snage, tri do pet puta veći broja vojnika ... Ova operacija će biti mnogo puta veća od razmera protivofanzive 2023. godine - navodi se u članku.

Vojni analitičar Bendžamin Fridman izjavio je u intervjuu za ovaj medij, da za novu ofanzivu Ukrajini nedostaje ne samo ljudstvo, već i vazdušna zaštita.

- Ne mislim da je Ukrajina sposobna da svojim kopnenim snagama pruži efikasnu vazdušnu podršku čak ni sa F-16, s obzirom na mogućnosti ruske protivvazdušne odbrane - napominje analitičar.

Blumberg je prethodno, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, javio da je u Ukrajinu stigla prva „mala“ serija američkih lovaca F-16 koje su prebacile zemlje Severnoatlantske alijanse.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je više puta isticalo da SAD i njeni NATO saveznici stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Moskvom. To što Kijev ima lovce F-16 sposobne da nose nuklearno oružje Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi, upozorilo je ministarstvo, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading