AMERIKA SPREČILA ATENTAT NA PUTINA?  Rusija je molila SAD da zaustave ukrajiniski plan da ga raznesu kamikaza dronom
EPA


Ruska obaveštajna služba tvrdi da je dramatično sprečila navodnu zaveru i atentat na Vladimira Putina koju je planirala Ukrajina, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Prema tvrdnjama Moskve, Ukrajina je planirala napad kamikaza dronom tokom vojne parade povodom Dana ruske mornarice u Sankt Peterburgu 28. jula. Panika je zavladala među ruskim zvaničnicima, a zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov opisao je navodnu zaveru kao "ludilo" i upozorio da bi takav napad doveo svet u haos. Prema tvrdnjama, atentat na Putina i ruskog ministra odbrane Andreja Belousova trebalo je da bude izveden direktno iz Ukrajine.

Ruski zvaničnici tvrde da su otkrili tajne informacije o planiranom napadu i da su odmah reagovali, kontaktirajući Sjedinjene Američke Države kako bi zaustavili navodnu zaveru. Navodno je ministar odbrane Belousov lično kontaktirao američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina kako bi upozorio na verovanje o atentatu. Iako su zvaničnici Pentagona demantovali bilo kakvo učešće ili saznanje o zaveri protiv Putina, zamenik ministra spoljnih poslova Rjabkov tvrdi da su SAD komunicirale sa Ukrajinom kako bi sprečile planirane napade.


Jedna od teorija koja je iznetа jeste da bi napad mogao da uključuje lansiranje kamikaze morskih dronova sa neutralnog broda u Baltičkom moru. Međutim, zvaničnici nisu potvrdili moguće metode izvođenja ovakvog napada. Ruski vojni stručnjak Dmitrij Kornev takođe je sugerisao mogućnost kombinovanog napada iz vazduha i sa mora, ističući da bi atentat, čak i ako neuspešan, izazvao veoma oštar odgovor i završio sve nade za pregovore i normalizaciju sukoba.

Prema izveštajima, Vladimir Putin redovno nosi pancirni prsluk tokom javnih pojavljivanja, a navodno već od 2023. godine nosi ih na otvorenim događajima. Postoji tvrdnja da Putin živi u stalnom strahu od atentata i da ne veruje sopstvenom osoblju. S obzirom na teškoće koje je Putin imao tokom svoje vladavine, nije iznenađujuće što nosi pancirne prsluke i stalno je u pripravnosti za eventualni napad.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading