Rat u Ukrajini
Foto: Printscreen/Printscreen

BLOG UŽIVO

Hitno se oglasio Putin (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je na sastanku sa članovima Vlade o novoj provokaciji Kijeva u Kurskoj oblasti.

Putinovo obraćanje možete pročitati OVDE.

https://t.me/vestisafronta/25337

OGLASILO SE RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE Nove informacije o napadu na Kursku oblast

Zelenski produžio vanredno stanje i mobilizaciju

Predsednik Voladimir Zelenski potpisao je zakone o produženju perioda vanrednog stanja u Ukrajini, kao i produženju perioda opšte mobilizacije za 90 dana, do 9. novembra.

Poslednji put Zelenski je potpisao zakone o produženju vanrednog stanja u Ukrajini, kao i produženju perioda opšte mobilizacije u maju, do 11. avgusta.

(Ukrajinska pravda)

"KRAJ ZA DVA MESECA" Budanov izneo jezivu prognozu

Sikorski: Otvorićemo granice s Belorusijom kada bude oslobođen Počobut

Poljska uslovljava otvaranje graničnih prelaza sa Belorusijom puštanjem na slobodu novinara Andžeja Počobuta, koji služi osmogodišnju kaznu u beloruskom zatvoru, izjavio je ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.

"Za tango je potrebno dvoje", rekao je Sikorski, prenosi informativni radio RMF 24.

On je, takođe, rekao da datum otvaranja granice zavisi od trajanja zatvorske kazne Počobute.

Ministar je istakao da poljske vlasti uvek odvajaju obične beloruske građane od vlasti u Minsku, o čemu, kako kaže, posebno svedoči činjenica da građani Belorusije, za razliku od ruskih, mogu da uđu u Poljsku svojim privatnim automobilima, jer je ograničenje posledica sankcija EU.

Novinar Andžej Počobut uhapšen je u Belorusiji 2021, a osuđen 2023. godine i nije oslobođen u razmeni zatvorenika. Umesto njega, u okviru razmene, Poljska  je oslobodila Pavla Rubcova, koji se u Evropi predstavljao kao španski novinar pod imenom Pablo Gonzales, koji je bio u poljskom zatvoru od februara 2022. godine pod sumnjom za špijunažu za Rusiju.

(Tanjug)

SMRTONOSNA ELITINA JEDINICA NAPALA JUŽNU STRANU DNJEPRA! Komandosi u žestokoj akciji kao u filmu, odjekuju rafali i eksplozije! (FOTO/VIDEO)

Ruski jurišni dronovi iznad Kijevske oblasti

Protivvazdušna odbrana je aktivna u Kijevskoj oblasti, gde je zabeleženo je kretanje ruskih bespilotnih letelica, objavila je regionalna vojna uprava na Telegramu.

I tokom noći je bila pod napadom ruskih dronova.

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine izvestila je o nekoliko grupa jurišnih dronova u brojnim oblastima.

(Ukrinform, Unijan)

Iskander udara na položaje PVO (VIDEO)

Posada operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander nanosi udare na položaje PVO u regionu Sumi

Kao rezultat preciznog raketnog udara, uništena su dva lansera OSU "Buk-M1 SAM".

 

 

Odjeknule eksplozije na zapadu Ukrajine

Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickom, administrativnom centru istoimenog regiona na zapadu Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

Ruski jurišni dronovi iznad Kijevske oblasti

Protivvazdušna odbrana je aktivna u Kijevskoj oblasti, gde je zabeleženo je kretanje ruskih bespilotnih letelica, objavila je regionalna vojna uprava na Telegramu.

I tokom noći je bila pod napadom ruskih dronova.

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine izvestila je o nekoliko grupa jurišnih dronova u brojnim oblastima.

Zelenski: Ugovoreno milion dronova, biće ih još više

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinski proizvođači već ugovorili milion dronova u ovoj godini i da će taj broj rasti.

F-16

Efrem Lukatsky (STF)

 

 

"Za ovu godinu naši proizvođači su već ugovorili milion dronova, a biće ih više. Ne otkrivamo sve detalje, ali se kapacitet proizvodnje dronova povećava", naglasio je predsednik.

Pored toga, naveo je da je doneta odluka o povećanju finansiranja ukrajinskog raketnog programa.

Raste broj ranjenih u Kurskoj oblasti

Broj ranjenih u ukrajinskom napadu na Kursku oblast porastao je na 28 rekli su u regionalnoj bolnici.

 

 

"Prema operativnim podacima, do ovog sata je povređeno oko 28 civila, koji uglavnom žive u okrugu Sudžanski i Korenjevski", navode iz te bolnice.

Među ranjenima ima radnika hitne pomoći i dece. 

Oboren ruski helikopter

Kako su izvestili blogeri i Telegram kanali, najmanje jedan ruski helikoper je oboren u Kursku. Ukrajinsko vojno transportno vozilo uništeno je oko 7 kilometara unutar teritorije Rusije.

Za sada nema podataka da li su Ukrajinci u napadu zauzeli neke od pozicija unutar Rusije.

Rusija: Odbijen napad na Kursku oblast

Rusija je optužila Ukrajinu da je izvršila napad na Kursku oblast, koja se na jugu zemlje graniči sa Ukrajinom. Dve osobe su poginule, a više osoba je ranjeno.

 

 

Ruske vlasti navode da su premestili rezervne trupe kako bi pomogle da se odbiju stotine ukrajinskih boraca koji iz pograničnog regiona Sumi, uz podršku tenkova, napadaju jug Rusije.

Moskva poručuje da su napadi ukrajinskih diverzanata odbijeni, dok Kijev tvrdi da su napadi uspešni i da je reč o ruskoj propagandi uz tvrdnju da Rusi ne kontrolišu južnu granicu.

Ukrajinske snage navode da su uništile rusku balističku raketu, dve bespilotne letelice i helikopter u regionu Sumi.

 

 

Tokom jučerašnjeg dana borbe su se vodile na sedam pravaca, saopštio je Generalštab Ukrajine i precizirao da je vođeno 85 borbi.

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski Harkov je poginula najmanje jedna osoba, a povređeno je 12, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Predsednik Ukrajine izjavio je da je već ove godine potrebno da se pripremi osnova za sklapanje mira sa Rusijom.

Moskva je saopštila i da je zauzela selo Timofejevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i da su trupe opkolile grad Toreck u Donjeckoj oblasti Ukrajine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading