Vatrogasac u Ukrajini
Foto: Printscreen/Printscreen


Portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova je odbio da odgovori na pitanje da li je američko oružje korišćeno tokom napada ukrajinske vojske u Kurskoj oblast, navodeći da je to pitanje za Pentagon.


Sjedinjene Američke Države su u kontaktu sa Ukrajinom u vezi sa upadom ukrajinskih oružanih snaga u Kursko oblast, ali njihove akcije na ruskoj teritoriji smatraju suverenom odlukom Kijeva, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"U kontaktu smo sa Ukrajincima u vezi sa operacijom koju su sprovodili preko granice. Međutim, u krajnjoj liniji oni sami donese odluke o tome kako da sprovode operacije", rekao je Miler.

Takođe, predstavnik Stejt departmenta je jasno stavio do znanja da Kijev nije unapred obavestio Vašington o svojoj nameri da započne vojne operacije na teritoriji Ruske Federacije, ali i da SAD ne smatraju takav razvoj događaja kao nešto neobično.

"Činjenica da nas Ukrajina nije unapred obavestila o taktici koju namerava da primeni nije neuobičajena", rekao je Miler.

Prema rečima portparola američkog Ministarstva spoljnih poslova, akcije ukrajinskih oružanih snaga u Kurskoj oblasti ne krše ograničenja SAD vezana za upotrebu američkog naoružanja isporučenog Kijevu.

"Akcije koje su preduzeli danas su u skladu sa našim pristupom", rekao je Miler i dodao da se ništa nije promenilo kada su u pitanju ograničenja za upotrebu američkog naoružanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading