Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Tanjug/AP/Printscreen


Bivši britanski oficir, pukovnik Hamiš de Breton-Gordon, izjavio je za The Sun da bi Ukrajinski hrabar upad u ruski region Kursk mogao da izazove Hitlerovu sudbinu za Putina. Ukrajinske trupe su ove nedelje upale u Kursk, uz podršku tenkova i oklopnih vozila, a ruski građani u regionu su morali da se evakuišu jer su se žalili da ih Putinove snage nisu zaštitile. De Breton-Gordon je sugerisao da Putin preterano reaguje na "sitnu" bitku u kontekstu ratovanja, što nije dobar znak za njegovo vođstvo.

On je izjavio za The Sun: "Upad oko Kurska u poslednjih nekoliko dana je prilično značajan. Putin i svi ostali pričaju o tome u Moskvi. Činjenica da je Putin tako snažno reagovao na to... On je predsednik Rusije, ali se bavi malim taktičkim bitkama, što nikada nije dobro. To je bila Hitlerova propast kada se u to upetljao."


De Breton-Gordon je istakao da je Putinova reakcija na upad Ukrajinaca u Rusiju znak panike. On je uporedio sukob na ukrajinskom frontu sa Prvim svetskim ratom, ali je naglasio da je Ukrajinski napredak u Rusiju bio izuzetno brz. Prema njegovim rečima, "U poslednjih 12 meseci ovog sukoba, pratili smo pomeranja na frontu skoro u metrima, umesto kilometrima. I to je bilo isto tokom Prvog svetskog rata. Dakle, upad od 15 do 20 kilometara je ogroman." Iako još nije zvanično potvrđeno u Kijevu, de Breton-Gordon je rekao da invazija izgleda kao impresivna "kombinovana operacija".

De Breton-Gordon je upozorio da ruske tvrdnje na društvenim mrežama "nisu nužno istina". S obzirom na teškoće koje ukrajinske snage imaju u odbrani od ruskih trupa na svojoj teritoriji, nejasno je zašto su izvele napad u Rusiju. Međutim, neki stručnjaci smatraju da postoji metod u toj ludosti. Veruje se da bi kontra-napad mogao biti taktika diverzije koja bi odvratila Rusiju od dubljeg prodiranja u Ukrajinu, umesto toga prisiljavajući Vladimira da se fokusira na svoju teritoriju.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading