Dron obara helikopter
Foto: Printscreen/Twitter

U značajnom razvoju događaja, navodno je ukrajinski dron izveo ciljani napad na ruski helikopter sa ljudskom posadom, označavajući to kao verovatno prvi dokumentovani slučaj uspešnog napada drona na letelice sa posadom.

Snimci objavljeni od strane ukrajinskih oružanih snaga prikazuju nepoznatu vrstu bespilotnog vazduhoplova kako cilja repni rotor napadnog helikoptera Mil Mi-28 'Havoc' koji pripada ruskom vazduhoplovstvu, navodno iznad ruske regije Kursk. Video se završava u trenutku udara, ostavljajući neizvesnost da li je dron bio opremljen eksplozivnom bojevom glavom i da li je detonirao pri udaru. Međutim, brzina pristupa i sudar sa nezaštićenim repnim rotorom snažno sugeriše obaranje helikoptera u tom incidentu.

 

 


Takođe, izveštava se da su ukrajinske snage oborile barem još dva ruska helikoptera (još jedan Mi-28 i Kamov Ka-52 'Hokum-B') u istom području i otprilike u isto vreme. Međutim, ostaje nejasno da li su to bili isti dronovi uključeni u prethodni napad, prema Janes-u. Ruski piloti su ranije otkrili barem još jedan incident gde je ukrajinski dron neuspešno ciljao napadni helikopter Mil Mi-35 'Hind-E', označavajući prvi dokumentovani slučaj takvog napada bilo gde u svetu.

 

 

 

 


Uspešni napad drona na ruski helikopter ističe evoluirajuću prirodu modernog ratovanja, gde se bespilotni vazdušni vozila sve više koriste u borbenim scenarijima. Ovaj razvoj je verovatno da će izazvati pojačane zabrinutosti i strateške preispitivanja među vojnim snagama širom sveta. Incident takođe postavlja pitanja o efikasnosti postojećih odbrana protiv napada dronova na avione sa posadom i potencijalne implikacije za buduće angažmane.

 

 

 

 


Očekuje se da dokumentovana upotreba drona za ciljanje posadnog helikoptera podstakne diskusije i debate unutar međunarodnih vojnih i diplomatskih krugova. To može dovesti do obnovljenog naglaska na regulisanje i praćenje tehnologije dronova, kao i napora za unapređenje zaštite posadnih letelica od takvih pretnji. Takođe, incident bi mogao uticati na razvoj mera i taktika za suprotstavljanje dronovima od strane vojnih entiteta širom sveta.

 

 

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading