Ruski vojnik
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin

U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena je danas vanredna situacija na federalnom nivou nakon ukrajinskih napada koji su počeli 6. avgusta, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da je danas održana vanredna sednica Vladine komisije za sprečavanje i otklanjanje vanrednih situacija na kojoj se razmatrala situacija u Kurskoj oblasti usled napada Oružanih snaga Ukrajine.

Federalni režim za vanredne situacije je najviši koji postoji, prenela je agencija RIA Novosti.

Postoje i vanredne situacije na lokalnom, opštinskom, međuopštinskom, regionalnom i međuregionalnom nivou. Ukrajinske jedinice sa do hiljadu ljudi pokušale su 6. avgusta ujutru da zauzmu deo teritorije Sudžanskog okruga Kurske oblasti.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je u sredu da je ruska vojska zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine dublje u region. Gerasimov je naglasio da će se operacija u Kurskoj oblasti završiti porazom neprijatelja.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane od četvrtka, tokom dvodnevnih borbi u regionu, poginulo je 660 ukrajinskih vojnika i uništena su 82 oklopna vozila, uključujući osam tenkova, 12 oklopnih transportera, šest borbenih pešadijskih vozila i 55 oklopnih vozila.

Tokom pokušaja invazije Oružanih snaga Ukrajine, povređeno je nekoliko desetina ruskih civila, kao i vojnog osoblja, saopštio je ruski Istražni komitet. Vršilac dužnosti zamenika načelnika Kurske oblasti Andrej Belostocki rekao je da su poginule četiri osobe, a da je broj povređene dece povećan na devetoro.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading