UKRAJINCI TVRDE DA SU UŠLI U GRAD! Rusija šalje dodatne tenkove i artiljeriju u Kursk
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Nacionalni antiteroristički komitet (NAC) Rusije saopštio je da je odlukom direktora Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnikova uveden režim protivvterorističke operacije u Belgorodskoj, Brjanskoj i Kurskoj oblasti.

"U cilju bezbednosti građana i suzbijanja pretnji od terorističkih akata od strane neprijateljskih diverzantskih i izviđačkih snaga, predsednik Nacionalnog antiterorističkog komiteta, direktor FSB Rusije A.V. Bortnikov odlučio je da organizuje sprovođenje protivterorističkih operacija u Belgorodu, Brjanskoj i Kurskoj oblasti", navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks.

NAC je naveo da su ukrajinske vojne i obaveštajne službe "preduzele pokušaj bez presedana da destabilizuju situaciju u nizu regiona Rusije".

Novinska agencija RIA rekla je da mere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja saobraćaja, pojačano obezbeđenje oko osetljivih mjesta i prisluškivanje komunikacija.

Dodaje se da je u napadu jedinica ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju Kurske oblasti bilo žrtava među civilnim stanovništvom, i da su uništene stambene zgrade i drugi civilni objekti.

Belgorodska, Brjanska i Kurska oblast nalaze se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Rusko ministarstvo odbrane: Koristili smo aerosolnu bombu

Ruski bombarder "su-34" pogodio je tokom noći ukrajinske snage u delu granice u Kurskoj oblasti, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

"Posada višefunkcionalnog supersoničnog lovca-bombardera 'su-34' ruskih vazdušno-kosmičkih snaga izvela je preko noći napad na ukrajinsko ljudstvo i tehniku u pograničnim delovima Kurske oblasti", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je saopštilo Ministarstvo, u napadu na ranije otkrivene ciljeve korišćena je visoko eksplozivna aerosolna bomba "ODAB-500", sa univerzalnim modulom za klizanje i korekciju.

Nakon dobijanja potvrde izviđačkih jedinica da su ciljevi uništeni, posada se bezbedno vratila u vazduhoplovnu bazu, preneo je TAS.

 

 

Ukrajina: Kontrolišemo Sudžu

Rusija je prebacila dodatne tenkove, artiljeriju i raketne sisteme u južni region.

Ukrajinske snage u međuvremenu su objavile video koji navodno pokazuje da kontrolišu grad Sudžu u blizini granice, prvi vizualni dokaz njihovog prekograničnog napredovanja.

 

 

Kao novi dokaz štete nanesene u ukrajinskoj protivofanzivi, još jedan video objavljen na društvenim mrežama - čiju je autentičnost potvrdio Rojters - prikazuje konvoj od oko 15 izgorelih ruskih vojnih kamiona raspoređenih duž puta u regionu Kursk. U nekim kamionima nalazila su se tela mrtvih.

Dva dana nakon što je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov izvestio predsednika Vladimira Putina da je napredovanje zaustavljeno, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da njegove snage "nastavljaju da odbijaju pokušaj invazije Oružanih snaga Ukrajine".

Ruski lider nije bio zadovoljan situacijom u Kursku, što se videlo na njegovom licu.

(Tanjug, Srna, Index)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading