KRIJE SE OD NARODA, OTKRIVEN PRAVI RAZLOG INVAZIJE NA RUSKO TLO? Hrvati ne znaju šta se dešava ili ne smeju ovo da priznaju?
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija A.V.

"Vojne logike tu nema, vojne ciljeve ne vidim..." - prenose hrvatski medij reči njihovog analitičara, dodajući da su "stručnjaci i laici zatečeni ovom ukrajinskom operacijom, pogotovo što se ukrajinska vojska već neko vreme suočava s manjkom ljudi".

- Pokazalo se da Rusi nemaju dovoljno snage na tom prostoru, a i te snage nisu dovoljno kvalitetne. Očito su zanemarili jedan bitan segment – ako idete u napad na jednom pravcu, na drugom pravcu morate imati dobru obrambenu postavu. Ova ofenziva ih je iznenadila, ali ne znam koliko će moći trajati nakon što se Rusi pregrupuišu - ističe vojni analitičar Marinko Ogorec ponavljajući kako mu se čini da je ukrajinska operacija izvršena prvenstveno radi postizanja političkog i psihološkog učinka.

Ali da li je zaista ispravno zaključiti da je Ukrajina sprema da stavi na kocku toliko mnogo, da otvoreno napdne, a po nekim nezvaničnim informacijama i zauzme deo ruskog tla?

Čini se da je rizik preveliki, ali ako se setimo o čemu su grčki mediji brujali samo nedelju, dve pre ove ukrajinske operacije, izgleda kao da se "kockice slažu".

Grči mediji, kako i ostali izveštavali su o prboboju ruske vojske prema Pokrovsku. Ali uz jednu bitnu napemu. Istakli su da je ovo mesto ključno za Zapad i da će, Zapad želi da spase ovo mesto "na bilo koji način"-

- Ali Pokrovsk je prioritet za Kijev jer Zapad želi da spase ogromna nalazišta litijuma na bilo koji način - navodi se u članku i dodaje da je sada je možda prekasno.

- Pre samo tri meseca niko u Kijevu nije verovao da će Pokrovsk i litijum biti u opasnosti - zaključuje se u članku.

Ali sada izgleda kao da nije bilo prekasno, jer Ukrajina, ako se uzme ova gorenavedena tvrdnja grčkog medija, povukla veoma riskantan potez. Ukrajinska vojska udarila je direktno na Rusiju primoravajući je da se brani i da razmesti svoje snage duž granice. Ovim potezom svakako je osujetila ruski plan na koji su grčki mediji ranije ukazali.

Šta to znači za Srbiju?

Ako se ovo potvrdi to siguno neće biti dobar znak za situaciju u Srbiji.

Ako su spremni da zbog litijuma udare na Rusiju, kao što sugeriše upozorenje grčkog medija, šta ona mi možemo očekivati? Dokle su spremni da idu strani faktori da "pomrse konce" Srbiji?

Da je stvar vrlo ozbiljna pokazuju najmanje dva nedavna signala.

"Niko nije srećan da Srbija iskoristi svoju šansu za razvoj"

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević u jučerašnjem obraćanju tokom izlaganja prvih 100 dana rada vlade istako je da niko nije srećan da "Srbija iskoristi svoju šansu za razvoj".

- Da li neko spolja utiče na ovo što se dešava u Srbiji danas ne mogu da pričam, ali to ne znači da nemamo inforacije. Očigledno da niko nije srećan da Srbija iskoristi svoju šansu za razboj. Ali bukvalno niko nije srećan - istakao je Vučević.

Rusko upozorenje

Kako je Alo ranije preneo, ruske službe bezbednosti su pisanim putem upozorile predsednika Aleksandra Vučića da se u Srbiji pripremaju masovni neredi čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje legitimno izabranog rukovodstva zemlje.

Ova informacija "Novostima" je potvrđena u Predsedništvu Srbije i uklapa se u ranija saznanja da se na sutrašnjem skupu prozapadne opozicije i "ekoloških" pokreta u Beogradu zapravo sprema majdanizacija naše zemlje koju svesrdno podržavaju i pojedine zapadne obaveštajne službe. Detalje možete pročitati OVDE.

Ova dva signala jasno oslikavaju u kakvoj se situaciji trenutno Srbija nalazi. A imajući u vidu koliko je litijum bitan i ako su spremni da udare na Rusiju kao što sugeriše pisanje Pronjuza uzimajuči u obzir trenutnu situaciju, sve u cilju da spreče Rusiju da se dokopa dragocenog nalazišta, onda u najmanju ruku Srbiji predstoji težak izazov u borbi za bolju budućnost i napredak koji bi joj litijum doneo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading