ukrajina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je rekao je u intervjuu za RIA Novosti šef Odeljenja za Evropu i Aziju pri Ministarstvu inostranih poslova Japana Kazuhiko Togo.

Togo je bio jedan od glavnih igrača u pripremi samita u Irkutsku 2001. između predsednika Vladimira Putina i japanskog premijera Jošira Morija, kao i u pripremi posete Japanu prvog predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova 1991. godine.

- Odbijanje SAD i Velike Britanije da pregovaraju sa Rusijom (o Ukrajini) moglo bi da dovede do raspada Ukrajine na tri dela. U naredna tri meseca Rusija može da odgura, da uzme koliko može i da se pobrine da Ukrajina više nikada ne ustane ni pod Bajdenom ili Harisom ili Trampom. 
Tada bi se Ukrajina mogla podeliti na tri dela: istočni deo (ići će Rusiji), zapadni deo zapadnoj Evropi, a u sredini će biti mala Ukrajina sa Kijevom - rekao je Togo.

Bivši diplomata smatra da Ukrajina i zapadne zemlje ne bi trebalo da ignorišu Putinove mirovne predloge iznete sredinom juna.

"Putinovi predlozi su već tvrđi"

- Mirovni predlozi koje je Putin izneo sredinom juna već su tvrđi od onih o kojima je govorio u intervjuu Takeru Karlsonu. Putin daje ove mirovne predloge, ali Bajden i Zelenski kažu da nema o čemu da se razgovara i da je cilj Ukrajine granice 1991. To je apsurdno, pošto je Ukrajina sama odustala od Istanbulskih sporazuma, po kojima je ovo skoro dobila - rekao je bivši diplomata.

On poziva da se mirovni predlozi Rusije shvate ozbiljno.

- Mogu da kažem sa punom odgovornošću da ove reči treba shvatiti ozbiljno. Ako dođe do podele Ukrajine na tri dela, onda će situacija i uslovi koji postoje sada izgledati kao slatki san - zaključuje Togo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading