Zaporožje
Foto: Printscreen/Twitter

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, optužila je Kijev za "nuklearni teror" u izjavi na Telegramu, komentarišući nedavni požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) koji je nastao nakon udara Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na Energodar.

Zaharova je tvrdila da su ukrajinske vlasti, pod vođstvom Zapada, "potkopale globalnu energetsku bezbednost" i da su sada prešle granicu nuklearnog terorizma.

"Teroristi u Kijevu, pod vođstvom kolektivnog Zapada, uništili su svoju zemlju, ubili narod Ukrajine, potkopali globalnu energetsku i prehrambenu bezbednost, a sada su započeli nuklearni teror na kontinentu," kazala je Zaharova, prenosi TASS.

Ovaj incident dodatno pogoršava tenzije i strahove u svetu da bi konstantno granatiranje nuklearne elektrane moglo da dovede do akcidenta koji bi imao nesagledive i katastrofalne posledice po ceo svet.

OGLASIO SE ZVANIČNI KREMLJ Nova kriza u nuklearki Zaporožje, poručili samo jedno!

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Zelenski upro prstom u Ruse

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski hitno se oglasio nakon ovog incidenta.

- Iz Nikopolja smo zabeležili da su ruski okupatori zapalili vatru na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane. Trenutno su nivoi radijacije u granicama normale. Međutim, dokle god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna - rekao je Zelenski.

- Od prvog dana zauzimanja, Rusija koristi Zaporožsku nuklearnu elektranu samo za ucenjivanje Ukrajine, cele Evrope i sveta. Čekamo da svet reaguje, čekamo da reaguje IAEA (Međunarodna agencija za nuklearnu energiju). Rusija mora da snosi odgovornost za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad Zaporoškom nuklearnom elektranom može da garantuje povratak u normalu i potpunu bezbednost - rekao je Zelenski.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading