Kursk
Foto: AP/(HOGP)

FSB navodi da je privedeni vojnik pripadnik 80. odvojene vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, kojeg su Ukrajinci ostavili na terenu. On je, prema pisanju "RIA Novosti", pokušao da se samostalno vrati u Ukrajinu, ali ga je FSB uhvatio u saradnji sa lokalnim stanovništvom. 

Tokom ispitivanja on je izjavio da "im je naređeno da, ukoliko lokalno stanovništvo pruži otpor, pucaju na sve na licu mesta". 

"RIA Novosti" dodaju da je plan bio da se prvobitno dođe do grada Kurska, a zatim do Belgoroda, glavnog grada susedne oblasti, dok je glavni cilj napada na ruske pogranične oblasti da se zauzme što više ove teritorije, kako bi Kijev bio u boljoj poziciji tokom pregovora sa Moskvom. 

Priprema za napad na rusku teritoriju, prema rečima zarobljenika, počela je 28. jula. Vojna komanda je tada njega i njegove saborce prebacila u šumu kod jednog sela, gde su bili oko nedelju dana. Istovremeno, neke druge ukrajinske snage pripremale su se za napad na rusku teritoriju. Plan je, prema njegovim rečima, bio da prvo jedna brigada prodre na teritoriju, i izvrši zadatak, a posle nje i druge. Vojnicima je bilo rečeno da je "ova operacija poslednja nada Ukrajine". 

Zarobljenik je otkrio i da je prilikom prodiranja na teritoriju Rusije preko instrumenata putem kojih je komunicirao sa nadređenima više puta mogao čuti nešto na engleskom i poljskom jeziku. 

"Ovaj rat nikome nije potreban, to je sve glupost. Dva bratska naroda ubijaju jedni druge. To treba nekako završiti", poručio je na kraju ukrajinski vojnik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading