ukrajina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Rusija raspoređuje dodatne vojne snage u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Glavnokomandujući oružanih snaga Oleksandr Sirski tvrdi da Ukrajina kontroliše oko 1. 000 kvadratnih kilometara ruske teritorije i najavljuje nastavak operacije na ruskoj teritoriji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Rusija kritikuje saveznike Ukrajine u UN za neoglašavanje o napadu na Kursk

Rusija je u Ujedinjenim nacijama kritikovala zapadne saveznike Ukrajine zato što nisu osudili upad Kijeva u rusku oblast Kursk, optužujući ukrajinske snage za ubijanje civila i dovode u pitanje ciljeve prekograničnog napada.

Saveznici Ukrajine u Savetu bezbednosti UN – uključujući Sjedinjene Države, Francusku i Britaniju – bili su čvrsti u svojoj podršci Kijevu tokom neformalnog skupa saveta koji je sazvala Rusija. Kursku ofanzivu nisu pominjali.

"Nećemo priznati agresora kao žrtvu", rekao je visoki slovenački diplomata Klemen Ponikvar, jedan od nekoliko članova koji su optužili Rusiju za licemerje, dvostruke standarde i gubljenje vremena Saveta bezbednosti.

(Reuters)

KIJEV U PROBLEMU Belorusija će se osvetiti Kijevu?

Zelenski: Vojska dokazala da može da preuzme inicijativu

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina ponovo dokazala da je u stanju da preuzme inicijativu dok pritiska svoj vojni upad bez presedana u rusku oblast Kursk.

"Još jednom smo dokazali da u svakoj situaciji mi Ukrajinci možemo da ostvarimo svoje ciljeve – u stanju smo da zaštitimo svoje interese i svoju nezavisnost", rekao jeprilikom obraćanja.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao da Rusiju treba primorati da učestvuje na samitu o miru jer to ne bi učinila svojevoljno.

Podoljak je rekao da su jedan od metoda prinude akcije na bojnom polju, misleći na neviđeni prekogranični upad Ukrajine u rusku oblast Kursk.

"Jednostavni pozivi Rusiji ne funkcionišu, funkcioniše samo set sredstava prinude“, rekao je on.

Sirski: Kontrolišemo 74 naselja u oblasti Kurska

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski obavestio je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da su snage Ukrajine preuzele kontrolu nad 74 naselja u ruskoj južnoj Kurskoj oblasti i da je njen veliki prekogranični upad napredovao između jednog i tri kilometra u poslednja 24 sata.

Na brifingu Zelenskog putem video veze, Oleksandar Sirski je rekao da je vojska Kijeva zauzela 40 kvadratnih kilometara novih teritorija u poslednja 24 sata.

(Reuters)

NOŽ U LEĐA KIJEVU Nekada verni saveznik Ukrajine odbija da pomogne Zelenskom

 

Moldavija ne planira da primi avione namenjene Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da Kišinjev ne planira da primi avione namenjene Ukrajini nakon što se rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na izveštaje da će avioni F-16 biti bazirani u Moldaviji.

"Moldavija nema i neće biti domaćin naoružanja i vojne opreme, uključujući avione namenjene Ukrajini", navodi se u saopštenju Kišnjeva.

Rečeno je da preporučuje ruskom ministarstvu da dobije informacije iz zvaničnih izvora.

(Reuters)

UKRAJINA OBJAVILA USLOV ZA PREKID OFANZIVE NA RUSKO TLO! 

Ministarstvo odbrane RUS:UKR snage na pravcu Kursk izgubile 420 vojnika u jednom danu

Ukrajinske trupe izgubile su do 420 vojnika, 55 oklopnih vozila, uključujući tri tenka, u pravcu Kurska u jednom danu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom dana gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 420 vojnika, 55 oklopnih vozila, uključujući tri tenka, osam oklopnih transportera, borbeno vozilo pešadije, 43 borbena oklopna vozila, 31 vozilo, višecevni raketni sistem i artiljerijsko oruđe", navodi se u izveštaju Ministarstva o napretku u odbijanju pokušaja invazije Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije u regionu Kursk, prenela je agencija RIA Novosti.

Zelenski se oglasio na Telegramu

 

 

Ukrajina ograničila kretanje civila u Sumskoj oblasti koja se graniči sa Rusijom

Ukrajina je ograničila kretanje civila u zoni od 20 kilometara koja se graniči sa Rusijom u severnom delu Sumske oblasti, saopštio je danas ukrajinski Generalštab.

U saopštenju se navodi da je ta mera potrebna zbog intenziviranja borbi i aktiviranja ruskih diverzantskih i izviđačkih grupa u toj oblasti, preneo je Rojters.

Zelenski zatražio od Britanije da mu dozvoli korišćenje raketa dugog dometa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od Velike Britanije da mu dozvoli da iskoristi rakete dugog dometa "Storm Šedou" u napadu na Rusiju, jer tvrdi da bi prekogranični napad ukrajinske vojske mogao da "svrgne" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Do sinoć su ukrajinske snage kontrolisale oko 1.000 kvadratnih kilometara Kurska, pograničnog regiona na jugu Rusije, prema rečima vrhovnog generala Kijeva i taj napad označava prvu stranu invaziju na rusko tlo od Drugog svetskog rata, navodi britanski Telegraf. Zelenski je rekao da je "katastrofa u Kursku" pre 24 godine, u kojoj je poginulo 118 ruskih mornara u nesreći podmornice, označila početak Putinove vladavine i da je sada jasno "da je ovo kraj za njega (Putina), a, takođe je (ponovo u pitanju) Kursk".

Ukrajina: Oboreno 30 od 38 dronova koje je lansirala Rusija

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je PVO oborila 30 od 38 dronova koje je Rusija noćas lanisrala na Ukrajinu.

Dronovi su oboreni iznad Nikolajevske, Viničke, Sumske, Kirovogradske, Hersonske, Černigovske, Dnjepropetrovske i Čerkaška oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Rusi granatirali Herson, petoro povređenih

Pet osoba je ranjeno, među kojima je i jedno dete u ruskom granatiranju Dnjeparskog okruga u Hersonu, saopštila je OVA. 

Kako se navodi, gađane su stambene četvrti u Dnjepru.

Dve kolone ruskih oklopnih vozila uništene u Donjeckoj oblasti

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading