Vladimir Putin
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Kremlj je na svom sajtu preneo kako je protekao sastanak u Putinovoj dači, na kojem se razgovaralo o ukrajinskom osvajanju dela teritorije u ruskoj Kurskoj oblasti.

Gubernator te oblasti Aleksej Borisovič Smirnov zaleteo se pred svima - i dobio po prstima.

- Trenutno je situacija u regionu složena; danas je pod neprijateljskom kontrolom 28 naselja. Dubina prodiranja u Kursku oblast je 12 kilometara, širina fronta je 40 kilometara.

 

Putin ga prekida:

- Slušajte, Aleksej Borisoviču, vojni resor će nas obavestiti o širini i dubini tamo. Pričaćete nam o društveno-ekonomskoj situaciji i izveštavati o pomoći ljudima.

Guverner je potvrdio da je do ponedeljka evakuisano 121.000 ljudi, a još 59.000 čeka evakuaciju.

Neprijatelja čeka snažan odgovor

Situacija u Kurskoj oblasti je loša i ukrajinski prodor je izazvao pravu pometnju u ruskim redovima. Putin je na početku razgovora rekao:

- Neprijatelj će nesumnjivo dočekati snažan odgovor, a svi ciljevi koje smo postavili sigurno će biti ostvareni.

On je tumačio i ukrajinsku operaciju, navodeći da je sada jasno "zašto je režim u Kijevu odbio naše predloge za mirno rešenje kao i predloge zainteresovanih i neutralnih posrednika". Ruski predlog za mirno rešenje zahteva od Ukrajine da se odrekne sva četiri regiona koje je Rusija pripojila Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson, i da se na osnovu toga počnu razgovori. Putin prihvata tezu da ukrajinski napad ima za cilj jačanje pregovaračkih pozicija.

- Čini se da neprijatelj, uz podršku svojih zapadnih pokrovitelja, sprovodi njihove direktive, a Zapad koristi Ukrajince kao posrednike u ovom sukobu. Čini se da neprijatelj želi da ojača svoju pregovaračku poziciju za budućnost. Ali kakve pregovore možemo da vodimo sa onima koji neselektivno napadaju civile i civilnu infrastrukturu ili predstavljaju pretnju nuklearnim objektima? O čemu razgovarati sa takvom stranom - rekao je Putin.

Ukrajinske snage su i dalje relativno daleko od ruske nuklearne elektrane Kursk.

- Drugo, ove akcije imaju za cilj postizanje primarnog vojnog cilja: zaustavljanje napredovanja naših snaga u njihovom nastojanju da potpuno oslobode teritorije Luganske i Donjecke Narodne Republike, regiona Novorusije - objašnjava Putin.

Rusko društvo ostaje čvrsto i podržava vojsku

- Konačno, drugi cilj neprijatelja je da izazove razdor i podele u našem društvu, da unese strah i podriva jedinstvo i koheziju ruskog naroda. To žele da postignu destabilizacijom situacije u pograničnim oblastima. Međutim, odgovor ruskih građana je bio odlučujući: postoji široka podrška onima kojima je potrebna, snažna podrška vojsci i, što je najvažnije, sve veći broj pojedinaca koji žele da se pridruže redovima onih koji herojski brane Rusiju. U poslednje vreme primetan je porast broja ljudi koji potpisuju ugovore sa Ministarstvom odbrane - zaključio je Putin.

Putin je vidno ljut. Posebna pažnja posvećena je delu sastanka koji govori o pomoći civilima u dve oblasti, Kurskoj i Belgorodskoj, gde se vrši evakuacija.

Ukrajinski napad, priznaje Putin, postigao je važan cilj, uneo je nemir u rusko rukovodstvo. Što nije dobra vest ako se prihvati teza da bi pregovori o mirnom rešenju sukoba mogli da počnu početkom sledeće godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading