LOŠE VESTI ZA ZELENSKOG London odgovorio na zahtev Kijeva, spuštena rampa
EPA

Zelenski je zatražio da iskoristi rakete dugog dometa kako bi Kijev napao dublje na teritoriju Rusije, ali je izvor iz britanske vlade saopštio za "Dejli mejl" i za "Telegraf" da Britanija "još uvek ne dozvoljava" da se to oružje koristi u napadu.

Ova odluka je doneta uprkos tome što je Zelenski naredio da se "pripremi spisak neophodnih akcija" kako bi Ukrajina dobila "dozvolu od partnera za upotrebu oružja dugog dometa za odbranu njene teritorije."

Tokom prošlomesečne posete Britaniji, Zelenski je tražio od britanskog premijera Kira Starmera da ukine ograničenja za upotrebu municije koja ima domet od oko 250 kilometara.

Dozvolu za korišćenje projektila "storm šedou" ne daje samo britanska vlada, pošto se projektil proizvodi u Francuskoj, što znači da se i Pariz pita o uslovima korišćenja.

Kako navodi "Dejli mejl", Ukrajina želi da iskoristi ove rakete kako bi napala aerodrome i logistička čvorišta daleko van linije fronta.

Kijev je takođe i od Vašingtona zatražio dozvolu da koristi taktičko-balističku raketu dugog dometa ATACMS tokom ofanzive na Kursk, ali je i to odbijeno.

Guverner Kurska Aleksej Smirnov je rekao da Ukrajina sada kontroliše 28 naselja u toj oblasti, dodajući da je u napadu poginulo najmanje 12 osoba, a da je 121.000 građana napustilo svoje domove.

Takođe, Rusija je naredila evakuaciju oko 11.000 ljudi iz susedne Belgorodske oblasti, pošto su zvaničnici upozorili na "neprijateljske aktivnosti na granici."

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

13.08.2024 13:08

Pa, sad kad napreduju, šta će im pomoć!