Marija Zaharova
Foto: Alo/Foto:AP

Kancelarija OHCHR je danas zatražila od Rusije da joj omogući pristup Kurskoj oblasti, kako bi se proverile tvrdnje o kršenju ljudskih prava od ukrajinskih vojnih snaga.

"Nadamo se da ono što su rekli nije predstava ili želja da se skinu odgovornosti. Ozbiljno se nadamo da je to neki put ka buđenju," izjavila je Zaharova u programu radija Sputnjik.

Prema rečima načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova, jedinice Oružanih snaga Ukrajine su 6. avgusta prešle u napad sa ciljem osvajanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, navode RIA Novosti.

On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom neprijatelja.

Ministarstvo odbrane Rusije je 13. avgusta saopštilo da su ukrajinske trupe tokom borbenih dejstava na kurskom pravcu izgubile više od 2.030 vojnika, 35 tenkova i 31 oklopni transporter.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je Kijev izveo provokaciju i da vrši selektivnu paljbu, a mete su i civili.

Putin je rekao da će "neprijatelj dobiti adekvatan odgovor" i da će svi ciljevi koje je Rusija postavila biti ostvareni.

U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brijanskoj oblast, na snazi je režim povišene borbene gotovosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading