Jevgenij prigožin
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Jevgenij Prigožin, vođa notornog Wagnerovog plaćeničkog odreda, predvideo je da će Rusija doći pod opsadu Ukrajine pre nego što je Vladimir Putin naredio da bude ubijen. Prigožin je poginuo kada je njegov avion oboren iz vazduha u avgustu 2023. godine, navodno po Putinovom nalogu.

On je predvodio privatnu rusku vojnu jedinicu koja je pozvana da pomogne Kremlju u ilegalnom osvajanju Ukrajine i postao sve više frustriran organizacijom ratnih napora. Kako je bio nezadovoljan Ministarstvom odbrane, Prigožin je na kraju zapretio državnom udaru protiv Moskve - potez koji je navodno rezultirao nalogom da bude ubijen. Sada je ponovo isplivao snimak od pre više od godinu dana na kojoj Prigožin govori protiv ruske korupcije - i upozorava je da će invazija doći kao posledica.

On je kritikovao vojne starešine zbog toga što su se dodvoravali dok nisu dobili visoke funkcije, da bi potom lenčarili dok su slali mlade ljude na klanje. Vođa plaćenika je rekao da je samo pitanje vremena dok to ne dovede do katastrofalnih posledica, predviđajući očajničku odbranu Rusije u Kurskoj i Belgorodskoj regiji danas.

Rekao je: "Već na granici u Belgorodskoj zoni, ljudima treba dati automatske puške, mitraljeze, kolektivno naoružanje, bacače mina, obučiti ih za haubice." Prigožin je rekao da loše vođstvo i ruski mediji lažu narod o propalom napadu na Ukrajinu mogu dovesti čak do građanskog rata.

Rekao je: "Imam nadu za sledeće..." "Prvo, masovni mediji će prestati lagati. "Drugo, ljudi će videti celu katastrofu pre nego što neprijatelj već dođe do njih. "I treće, kada će političko rukovodstvo biti primorano da preduzme određene korake kako ne bi sve upropastilo. "Inače, sve može završiti građanskim ratom i revolucijama i osvajanjem naših teritorija. "(To) se neće završiti ničim dobrim."

Prigožinovo proročanstvo o osvajanju teritorije pokazalo se tačnim, s obzirom na to da je Ukrajina preuzela 400 kvadratnih milja ruske teritorije u hrabrom prodoru pokrenutom prošlog utorka. Bio je posebno oštar prema Sergeju Šojguu, koji je služio kao ministar odbrane od 2012. do 2024. godine, a sada je sekretar Saveta bezbednosti Rusije. Takođe je žestoko kritikovao i Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga. Pozvao je Ruse da zahtevaju bolje od ove dvojice ili da im prete da će ih "nabiti na kolac".

Dodao je da bi trebalo da budu u rovovima da bi sami videli kako propadaju njihove naredbe.

Prigožin je besneo: "Ministar odbrane (Šojgu) nije politička figura. On je plug. "Ali danas imamo osobu koja misli da je iznad predsednika, iznad boga i iznad ruskog naroda." Rekao je da bi Ukrajinu moglo da obeshrabri ide do "150 km duboko" u rusku teritoriju ako bi snage Kijeva znale da će se suočiti sa čvrstim "narodnim otporom".

Prigožin je rekao: "I narodni otpor treba već sada biti pripremljen." Ali upozorio je da bi ista narodna vojska bila efikasna samo ako već nisu usmeravali svoje puške ka Moskvi zbog neuspešnog vođenja konflikta. Šokantna invazija Ukrajine dovela je do zauzimanja više od 70 gradova i sela, prema kijevskim podacima. Vanredno stanje već je bilo proglašeno za Kursk, ali sada je proglašeno i za Belgorod, u skladu sa Prigožinovim predviđanjem. Predsednik Volodimir Zelenski u sredu je rekao da njegove trupe nastavljaju da produbljuju svoje prisustvo na Vladovoj teritoriji.

(The Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading