eksplozija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je još video snimaka na kojima se vidi uništavanje oružja koje je donirano Kijevu tokom upada u Kursku oblast.

Dva borbena vozila pešadije američke proizvodnje "Strajker" pogođena su municijom Lancet koja je lutala u ruskim pograničnim oblastima gde se vode borbe, saopštilo je ministarstvo.

Jedan od snimaka pokazao je vojno vozilo skriveno u maloj šumi. Prikazan je dron kamikaza kako mu prilazi i diže ga u vazduh, a oblak dima se diže ka nebu ka izviđačkom dronu koji snima verifikaciju.

Drugi snimak objavljen nekoliko sati kasnije prikazuje nešto što se čini kao nekoliko vojnih vozila na seoskom zemljanom putu. Lancet tada pogađa jednog od njih, izazivajući ogromnu eksploziju. Drugo vozilo, koje je bilo parkirano metrima dalje, zatim je ubrzalo dalje od uništenog IFV-a.

SAD su dugo tvrdile da isporučuju oružje Ukrajini pod uslovom da se ono ne koristi unutar teritorije koju Vašington i Kijev priznaju kao rusku teritoriju, uključujući Kursku oblast.

Nakon što je operacija pokrenuta prošle nedelje, američka vlada je rekla da Ukrajina ne krši sporazum. Slične izjave podrške stigle su i od drugih zapadnih zemalja.

Moskva je sukob u Ukrajini opisala kao posredni rat koji su pokrenule SAD protiv Rusije, u kojem ukrajinski vojnici služe kao „topovsko meso“.

Prema procenama ruske vojske, ukrajinske snage su od srede pretrpele do 2.300 žrtava i izgubile desetine oklopnih vozila i drugog teškog naoružanja u Kurskoj oblasti.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading