Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ukrajina je izvela najveći napad dronovima na četiri ruska vojna aerodroma. Kursku oblast je napalo više od 11.000 ukrajinskih vojnika, saopštio je komandant ruskih specijalnih snaga "Ahmet" Apti Alaudinov.

Doneta odluka o obaveznoj evakuaciji stanovnika Gluškova u Kurskoj obasti.

U regionu Kursk, Ukrajina će formirati tampon-zonu koja će biće otvorena za MKCK, UN i druge međunarodne organizacije za obavljanje humanitarnih aktivnosti.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Rusija dobila zahtev UN da poseti Belgorodsku, Kursku i Brjansku oblast

Ruska strana dobila je zahtev Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava da poseti Belgorodsku, Brjansku i Kursku oblast, rekao je Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi.

"Naša stalna misija je primila zvanično pismo od Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava sa zahtevom da delegacija poseti Belgorodsku, Brjansku i Kursku oblast Ruske Federacije", potvrdio je Gatilov. 

Dodao je da je zahtev prosleđen Ministarstvu spoljnih poslova.

(Interfaks)

Politiko: SAD razmatraju slanje raketa dugog dometa Kijevu

Bajdenova administracija je otvorena da Ukrajini obezbedi krstareće rakete dugog dometa koje će  avionima F-16 dati veću borbenu moć, prenosi Politiko.

Spremnost Bele kuće da Ukrajini obezbedi rakete vazduh-zemlja pojavila se na pozadini iznenađujuće uspešne ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti, napominje Politiko.

Konačna odluka o transferu projektila tek treba da bude doneta, ali prema rečima jednog zvaničnika Bajdenove administracije, radi se na najsitnijim detaljima. To uključuje proveru prenosa osetljive tehnologije i obezbeđivanje da ukrajinski avioni mogu da lansiraju takvu raketu.

Pentagon je odbio da komentariše da li je odobrio prenos rakete.

(POLITICO)

Borbe kod Kurska (VIDEO)

Ruski „lancet” uništio je borbeno oklopno vozilo „kozak” Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom pojasu Kurske oblasti

 

 

SAD najavile dodatne pakete pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će u narednim danima pružiti dodatne pakete vojne pomoći Ukrajini, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, prenosi Gardijan.

Napominje se da su Kirbijevi komentari usledili nakon što je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom o situaciji na bojnom polju i odbrambenim potrebama Ukrajine.

(Guardian)

POČELA JE PUTINOVA OSVETA! Rusi opkolili grad Pokrovsk, načelnik uprave uputio dramatičan apel!

Uspostavljena vojna uprava u Kursku

Ukrajina je uspostavila vojnu upravu u ruskoj pograničnoj oblasti Kursk, osvojen je i ruski grad Suđa saopštio je danas komandant ove potonje Oleksandar Sirski.

Ukrajinska vojska ima namere da u toj oblasti napravi dugoročno uporište, naveo je Siriski u objavi na Telegramu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su njegove snage preuzele potpunu kontrolu nad ruskim gradom Suđa, u Kurskoj oblasti.

RUSKI VOJNIK GLAVOM NABADA DRON Nezabeležen snimak sa fronta, pogledajte šta se desilo posle EKSPLOZIJE (VIDEO)

Podoljak negirao umešanost Ukrajine u eksplozije koje su oštetile Severni tok 2

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak negirao je umešanost te zemlje u eksplozije koje su oštetile gasovod Severni tok 2 i umesto toga "uperio prstom" na Rusiju.

"Takav čin se može izvesti samo uz velike tehničke i finansijske resurse... a ko je sve to posedovao u vreme bombardovanja? Samo Rusija", rekao je Podoljak za Rojters.

U Belgorodskoj oblasti proglašena vanredna situacija na federalnom nivou

U Belgorodskoj oblasti proglašena je vanredna situacija na federalnom nivou, saopštio je danas ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov. "Predlažem da se vanredna situacija koja je nastala u Belgorodskoj oblasti klasifikuje kao vanredna situacija na saveznom nivou i uspostavi savezni nivo reagovanja", rekao je on.

On je nakon današnje vanredne sednice vladine Komisije za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama rekao da je predložio da se vanredna situacija u Belgorodskoj oblasti klasifikuje kao vanredna situacija na saveznom nivou i da se uspostavi savezni nivo reagovanja.

Četiri civila povređena u ukrajinskom napadu dronovima na Belgorodsku oblast

Četiri civila povređena su danas u ukrajinskom napadu dronovima na grad Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

"Grad Šebekino napadnut je dronovima ukrajinskih oružanih snaga. Četiri civila su povređena, uključujući dva radnika hitne pomoćni", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi Tass.

Ukrajina tokom noći oborila svih 29 dronova koje je lansirala Rusija

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su jutros da su oborile svih 29 dronova koje je Rusija lansirala iznad osam ukrajinskih regiona tokom noći, što je prouzrokovalo samo manju štetu. Rusija je takođe lansirala tri vođene rakete Kh-59 tokom napada, navodi se u saopštenju vazduhoplovnih snaga, prenosi Rojters.

Guverner centralnog regiona Čerkasi rekao je da su krhotine dronova oštetile prozore na privatnom preduzeću, dok su guverneri Kijevske, Poltavske i Kirovogradske oblasti prijavili da nema oštećenja u infrastrukturi niti žrtava.

Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila ruski Su-34 iznad Kurske oblasti

Ukrajinske snage oborile su ruski borbeni avion Su-34 iznad ruske Kurske oblasti, saopštio je danas ukrajinski Generalštab. Ruski Su-34 oboren je u utorak uveče tokom borbene misije, tvrdi ukrajinska vojska, preneo je Kijev independent.

Dron kojim upravlja Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pogodio je ruski vojni helikopter u vazduhu u Kurskoj oblasti, rekao je neimenovani izvor za portal.

Doneta odluka o obaveznoj evakuaciji stanovnika Gluškova u Kurskoj obasti

Regionalni štab Kurske oblasti doneo je odluku o obaveznoj evakuaciji stanovnika naselja Gluškovo u Kurskoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Aleksei Smirnov na svom Telegram kanalu.

"Proces evakuacije lokalnih stanovnika koordinisaće snage reda, vojska, lokalna administracija i članovi Kurskog centra Patriot. Molim sve da se pridržavaju preporuka", napisao je Smirnov, prenosi RIA Novosti.

Od početka rata u Ukrajini Finska petostruko povećala proizvodnju municije

Finska je petostruko povećala proizvodnju municije od početka ruske specijalne vojne operacije, izjavio je danas finski premijer Peteri Orpo.

On je pojasnio da se potreba za povećanjem proizvodnje javila nakon početka ruske specijalne vojne operacije i ukazao na potrebu da podrži Ukrajinu "koliko god bude potrebno", prenosi RIA Novosti.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO u sukob "podstiču igranje s vatrom".

Rojters: Ukrajina izvela najveći napad dronovima na 4 ruska vojna aerodroma

Ukrajina je tokom noći izvela najveći ratni napad dronovima dugog dometa na četiri ruska vojna aerodroma, preneo je danas Rojters, pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor iz Kijeva.

Napadi su imali za cilj da onemoguće Moskvu da koristi vojne avione za napade na Ukrajinu rekao je izvor, dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio napade na ruske vazdušne baze Voronjež, Kursk, Savaslejk i Borisoglebsk.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vasilije

15.08.2024 07:33

Alo ko vam veruje neka veruje ali ja sam siguran da vam neverujem. Uzdravlje!