ukrajinska vojska
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen


Prošle nedelje, ruske trupe su bile toliko iznenađene neočekivanom ofanzivom Kijeva u Kurskom regionu, da je jedan ukrajinski vojnik opisao kako su oni još uvek "sedeli u šumi i pili kafu" kada su se suočili sa napadom, prema novom izveštaju. Vojskovođa, koji se samo identifikovao kao Volodimir, rekao je da je bio deo prve grupe vojnika koja je prešla u Rusiju 6. avgusta u borbenom vozilu Strajker koje im je obezbedila Amerika, kada su naišli na iznenađene ruske snage, prema The Financial Times-u.

"Onda naše vozilo Strajker udara pravo u njihov sto", rekao je on o iznenadnom napadu. "Ubili smo mnoge od njih prvog dana. Jer nisu bili naoružani i nisu nas očekivali."


Slaba ruska odbrana i uspeh ukrajinskih snaga

Volodimirov opis svedoči o tome koliko je neočekivana bila ofanziva Ukrajine, dok se Moskva trudi da se suprotstavi snagama Kijeva, koje kontrolišu oko 82 naselja na zapadu Rusije. Sam Volodimir bio je iznenađen koliko malo otpora je njegova jedinica osetila dok je njihovo vozilo sa osam točkova i težine 20 tona jurišalo preko granice usred dana. Ruska odbrana je bila toliko slaba da je strah koji su ukrajinski vojnici osećali zbog takvog zastrašujućeg poduhvata ubrzo postao uzbuđenje dok su uništavali ruske borce i susretali se sa drugim snagama koje su se jednostavno predavale. Volodimir je rekao Times-u da granica i susedne zemlje skoro da nisu bile čuvane, što je omogućilo njegovoj jedinici da brzo napreduje u ruska sela, osvaja gradove, železničku liniju i ključno mesto za tranzit gasa.

Jedinica oklopnih vozila mogla je da nastavi svoju ofanzivu, neometano, tokom dva dana pre nego što je njihov Strajker pogodio ruski projektil, uzrokujući da njihov vozač doživi potres mozga. Jedinica se vratila u Ukrajinu u nedelju, gde su se sastali sa novinarima radi intervjua. George Barros, iz Vašingtona zasnovanog think tank-a Institute for the Study of War (ISW), rekao je The Post-u da nije iznenađujuće koliko malog otpora su sreli vojnici Kijeva. "Tokom većeg dela rata, Rusija je imala luksuz da granicu uglavnom drži nečuvanom, a operacija Ukrajine je dokazala njenu slabost", rekao je on.

Operacija, sada u svom osmom danu, omogućila je Kijevu da osvoji isto toliko teritorije u Rusiji koliko je Moskva uspela da osvoji u Ukrajini tokom osam meseci, prema ISW-ovoj operaciji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je istakao u četvrtak da su njegove snage sada preuzele kontrolu nad ruskim gradom Sudža, koji se nalazi više od 65 milja duboko u Rusiji. Još uvek nije jasno koji je krajnji cilj Kijeva u ovoj ofanzivi, ali stručnjaci za ratovanje su rekli da je verovatno pokušaj da se natera Rusija da preispita budućnost rata i preusmeri trupe sa frontova, gde je dosad postojano napredovala. Uspeh ofanzive do sada je izvor velike sramote za ruskog predsednika Vladimira Putina, dok se suočava sa realnošću stranih trupa koje ulaze na teritoriju Rusije po prvi put od Drugog svetskog rata.

(NY Post)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading