Nemački general
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin


General Frojding naveo je da su u Kursku operaciju uključene četiri ukrajinske brigade jačine svaka od 4.000 do 6.000 vojnika koje napreduju u četiri pravca.


Nemački general major dr Kristijan Frojding bivši komandant 9. Pancerleher brigade i sadašnji načelnik ukrajinskog štaba nemačkog Ministarstva odbrane Nemačke analizirao je za kanal Bundesvera ukrajinsku operaciju kod Kurska.


Kao asistent u ovoj analizi nalazio se kapetan Jan Czarnitzki, koji je vodio kroz priču generala Frojdinga i postavljao mu pitanja o ukrajinskoj ofanzivi na Kursk.

 

 

General Frojding je naveo, da su u Kursku operaciju uključene četiri ukrajinske brigade jačine svaka od 4.000 do 6.000 vojnika koje napreduju u četiri pravca.

Frojding je izneo podatke prema kojima je ukrajinskim snagama uspelo da prodru oko 30 kilometara u dubinu ruske teritorije. Ovaj prodor, prema njegovim rečima, obuhvata ukupno 1.000 kvadratnih kilometara teritorije na kojoj se vode borbena dejstva.

Iako se u medijima i izveštajima često navodi da je ukrajinska vojska zauzela mnogo veću površinu, Frojding je naglasio da je stvarna teritorija pod kontrolom Ukrajinaca znatno manja.

Ukupna teritorija koju Ukrajinci kontrolišu, prema njegovim procenama, iznosi oko 350 kvadratnih kilometara, što je daleko manje od površine koju neki izvori navode.

On je ukazao da, iako su ukrajinske snage uspele da prodru u rusku teritoriju, njihova operativna kontrola nad ovim prostorom je ograničena.


Ciljevi operacije


Prema Frjodingu glavni cilj je stvaranje olakšanja za ukrajinsku odbranu u području Donbasa koja je pod velikim pritiskom. (Ova tačka inače nije ostvarena jer ruske snage na istoku nesmetano napreduju i time operacija nije postigla željeni cilj, jer se pritisak nije smanjio).

Drugi cilj je prenošenje rata na teritoriju Rusije i podizanje morala ukrajinskog stanovništva s obzirom na gubitke na istoku Ukrajine.

Prednost ove operacije prema generalu Frojdingu je iskoristiti povoljnost terena i prisustva loše obučenih ruskih rezervnih snaga na području Kurska, što je Ukrajincima omogućilo u prvoj fazi operacije iznenađenje i unošenje nereda u ruske redove.

Cilj operacije je iskoristiti zauzetu teritoriju kao političko sredstvo za pregovore u narednom periodu, kada se stvore uslovi da ruska i ukrajinska delegacija sednu za isti sto i razgovaraju o miru i teritorijama.

Bojno stanje Ukrajinske vojske
General Frojding navodi, da. na postojećih 16.000 do 20.000 vojnika, rezervu čine 2.000 do 4.000 ukrajisnkih vojnika koji se nalaze u Sumskoj oblasti i pružaju logističku podršku PVO i popunjavaju gubitke u mrtvim, ranjenim i zarobljenim vojnicima.

Prema nemačkim podacima iz operativne zone izvedeno je oko 100.000 ruskih civila.


(TV Front)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading