napad
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti poremetila je tajne razgovore u Dohi o delimičnomn prekidu vatre sa Rusijom, piše "Vašington post", pozivajući se na diplomate i zvaničnike.

Kraj bloga

RUSIJA LANSIRALA KRSTAREĆU RAKETU I AVIO-BOMBU NA UKRAJINU: Putinova odmazda za most preko reke Sejm

Udarila ruska raketa u Sumskoj oblasti (VIDEO)

Udarom „iskandera“ ruska vojska u Sumskoj oblasti uništila je neprijateljsko ljudstvo i  višecevni raketni bacač M270.

 

 

Kličko: Oboreni ruski dron zapalio travnjak, zato je došlo do požara

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je na Telegramu da je došlo do požara u jednom gradskom području nakon što je zapaljena olupina obroenog ruskog drona zahvatila travnjak.

Vojne vlasti Ukrajine su tokom noći podigle nivo bezbednosti posle uzbune za vazdušnu opasnost u ovom gradu. 

(Ukrinform)

ČEČENI ZAROBILI NACISTU IZ AZOVA, PA OBJAVILI JEZIV SNIMAK: Njegovo pravdanje je šokantno: "Ja sam samo..." (VIDEO)

Rosatom: Situacija oko nuklearki u Zaporožju i Kursku nastavlja da se pogoršava

Situacija oko nuklearnih elektrana u Zaporoškoj oblasti u Ukrajini i Kurskoj oblasti u Rusiji nastavlja da se pogoršava, izjavio je danas šef ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov u razgovoru sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

Lihačov je pozvao Grosija da u bliskoj budućnosti poseti nuklearnu elektranu u Kursku i grad Kurčatov i lično proceni situaciju, saopštila je pres služba "Rosatoma", preneo je TASS.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta počela napad na Kursku oblast u Rusiji, a u petak je saopštila da je preuzela kontrolu nad 82 naselja u toj oblasti, koja zauzimaju površinu od 1.150 kvadratnih kilometara.

NUKLEARNA KATASTROFA ZA CEO SVET NA POMOLU! RUSIJA POSLALA UPOZORENJE: Kijev planira napad na ruske nuklearne elektrane!

Rusija: Uništeni ukrajinski bombarder "su-34" i tri helikoptera

Oružane snage Rusije uništile su u protekla 24 sata na aerodromima bombarder Su-24 i tri helikoptera ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva - dva Mi-8 i Mi-17, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pored toga, dva lansera i transportno-punsko vozilo HIMARS MLRS, četiri lansera i dva radara AN/MPK-65 PVO "patriot", lanser i radarska stanica PVO sistema TRML-4D IRIS-T Nemačka, lanser protivvazdušnog raketnog sistema uništen je S-125, saopštilo je to Ministarstvo.

Kako se navodi u roku od 24 sata pogođena su četiri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije, kao i nakupine neprijateljske žive sile i vojne tehnike u 157 okruga.

(Interfaks)

Moskva: Kijev sprema udara na nuklearku u Kursku, oštro ćemo odgovoriti

Ministarstvo odbrane Rusije ozbiljno shvata informacije koje stižu nezavisnim kanalima da se Kijev sprema za udar na Kursku nuklearnu elektranu.

"Svrha ove provokacije je da se optuži Ruska Federacija za `samopaljenje` stanice kako bi se stvorila osnova za udar na ukrajinske nuklearne energetske objekte" ističe Ministarstvo odbrane.

Naglašava se da da takve postupke kijevskog režima, koji uživa podršku zapadnih pokrovitelja, smatra direktnim kršenjem međunarodne konvencije "O suzbijanju akata nuklearnog terorizma", usvojene rezolucijom Generalne skupštine UN o 13. aprila 2005. godine.

"Ukoliko režim u Kijevu počne da sprovodi zločinačke planove usmerene na stvaranje katastrofe izazvane ljudskom rukom u evropskom delu kontinenta sa radioaktivnom kontaminacijom ogromnih teritorija, odmah će biti preduzete oštre vojne i vojno-tehničke mere kao odgovor", upozorava Ministarstvo Rusije.

(Izvestija)

Rusija optužila Ukrajinu da je dronom napala put u blizini nuklearke Zaporožje

Rusko rukovodstvo nuklearne elektrane Zaporožje saopštilo je da su ukrajinske snage pomoću drona ispalile  projektil na put koji koriste zaposleni u nuklearci.

O napadu su obavešteni inspektori Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u NE Zaporožje, koji su pregledali mesto pada projektila.

Direktor nuklearne elektrane Jurij Černičuk izjavio je da je radioaktivnost na teritoriji elektrane posle ukrajinskog napada normalna.

Rusija je preuzela kontrolu nad nuklearkom u Zaporožju, najvećom u Evropi, ubrzo nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Dve strane se uzajamno optužuju za granatiranje nuklearke.

(Tanjug)

Nemačka neće izdvajati dodatna sredstva Ukrajini

Prema trenutnim planovima saveznog budžeta Nemačke, Ukrajini može biti isporučena samo vojna pomoć koja je ranije odobrena, poručio je nemačkom ministarstvu odbrane ministar finansija Kristijan Lindner.

Prema trenutnim planovima saveznog budžeta Nemačke, Ukrajini može biti isporučena samo vojna pomoć koja je ranije odobrena, poručio je nemačkom ministarstvu odbrane ministar finansija Kristijan Lindner.

Rekao je da Nemačka mora da ograniči vojnu pomoć Ukrajini jer za sada nema raspoloživog novca za tu namenu, prenosi dnevnik Frankfurter Algemajne Cajtung.

Prema njegovim rečima, vojna oprema i materijal koji su već odobreni biće dostavljeni Ukrajini, ali dodatni zahtevi nemačkog Ministarstva odbrane više ne bi trebalo da se odobravaju.

(Tanjug)

Zelenski: Ojačali smo pozicije u Kurskoj oblasti

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski izvestio je o jačanju pozicija ukrajinskih snaga i proširenju stabilizovane teritorije u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski.

"Svakodnevno se dešavaju desetine ruskih napada na naše položaje, ali naši vojnici i jedinice čine sve da unište okupatora i odbiju napade", dodao je Zelenski.

Dodao je da se popunjava fonda za razmenu zahvaljujući svim vojnicima i komandantima koji uzimaju ruske vojne zarobljenike i na taj način približavaju oslobađanje ukrajinskih vojnika i civila koje drži Rusija.

(Unijan)

Ogromni gubici ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti

Ukrajina trpi ogromne gubitke u Kurskoj oblasti, ostaje bez elitnih jedinica, piše američki vojni časopis „Militari voč“.

- Gubici su posebno značajni ako se uzme u obzir da je Kijev u tu operaciju poslala najjače jedinice opremljene tenkovima ‘čelindžer’, T-80, ‘leopard’“, navodi se u članku.

Prema rečima ukrajinskog vojnika kojeg citira „Militari voč“, ruske snage su artiljerijom, dronovima i avionima odgovorili ukrajinskim snagama čim su se približili ruskoj granici.

- Cela grupa u kojoj sam bio i ja je ranjena istog dana kad smo stigli tamo- rekao je vojnik.

Ubijene drugove morali su da ostave jer je situacija bila veoma ozbiljna.

Iranski ambasador: Iran spreman da transportuje ruski gas preko svoje teritorije

Iran je spreman da transportuje ruski prirodni gas preko svoje teritorije, izjavio je danas iranski ambasador u Rusiji Kazem Džalali.

"Veoma smo zainteresovani za saradnju sa Ruskom Federacijom. Spremni smo da transportujemo ruski gas preko iranske teritorije", rekao je on na Kaspijskom forumu u Astrahanu, prenosi Tas.

Još nije jasno o kojim pravcima tranzita je reč. Ruski energetski gigant "Gapsrom" potpisao je sredinom juna strateški memorandum o isporuci gasa Iranu.

Sporazum je potpisan sa Nacionalnom iranskom gasnom kompanijom tokom posete Teheranu Iranu ruske delegacije sa direktorom Gazproma Aleksejem Milerom na čelu.

(Tas, Tanjug)

Oružje ukrajinskih begunaca pronađeno u Rumuniji

Rumunska policija je saopštila da je pronašla oružje koje su trojica Ukrajinaca ukrala od ukrajinskih graničara dok su bežali u Rumuniju.

Na oko 600 metara od granične linije u pravcu naselja Tarna Mare pronađeno je oružje bez punjača i patrona.

"Ukrajinske vlasti su nas kasnije obavestile da su na njihovoj strani pronašli magacin i municiju u vezi sa oružjem“, saopštila je policija.

Rumunske vlasti su sinoć privele posljednju dvojicu od trojice naoružanih Ukrajinaca koji su ušli u Rumuniju na teritoriji okruga Satu Mare, dok je prvi begunac uhvaćen nešto ranije.

(Ukrajinska pravda)

Vašington post: Napad na Kursk poremetio tajne pregovore s Rusijom

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti poremetila je tajne razgovore o delimičnomn prekidu vatre sa Rusijom, piše Vašington post, pozivajući se na diplomate i zvaničnike.

Prema njihovim rečima, zaraćene zemlje trebalo je da vode indirektne pregovore u Kataru o sporazumu o zaustavljanju napada na energetsku infrastrukturu sa obe strane.

Napominje se da će Ukrajina i Rusija ovog meseca poslati delegacije u Dohu na relevantne pregovore. Naznačeno je da bi mogući sporazum predstavljao delimičan prekid vatre i da bi ponudio odlaganje za obe zemlje.

Ali indirektni razgovori, u kojima su Katarci delovali kao posrednici i odvojeno se sastali sa ukrajinskim i ruskim delegacijama, bili su poremećeni iznenadnim upadom Ukrajine u zapadni Kurski region prošle nedelje, rekli su zvaničnici o mogućem sporazumu i planiranom samitu. - piše Vašington post.

Ruski zvaničnici odložili su sastanak sa katarskim zvaničnicima nakon invazije Ukrajine na zapadnu Rusiju, rekao je diplomata.

Delegacija Moskve je to opisala kao "eskalaciju", rekao je diplomata, dodajući da Kijev nije upozorio Dohu na svoju prekograničnu ofanzivu.

Diplomata upoznat sa situacijom rekao je da je Katar u poslednja dva meseca sa Kijevom i Moskvom razgovarao o moratorijumu na energetske udare. Prema njegovim rečima, obe strane su se složile da se samit održi u Dohi, a ostalo je da se razrade samo manji detalji.
 
Rusija "nije otkazala pregovore, rekli su: 'Dajte nam vremena", kazao je diplomata.
 
(Washington Post, UNIAN)

Ukrajinski dron bacio bombu na putu ispred nuklearne elektrane u Zaporožju

Rusko rukovodstvo nuklearne elektrane Zaporožje saopštilo je u subotu da je ukrajinski dron bacio eksploziv na put ispred elektrane, ugrozivši svoje osoblje koje koristi put, prenela je agencija TASS.

Rusija je kontrolisala elektranu u Zaporožju, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, otkako je započela invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Moskva i Kijev su se više puta međusobno optuživali da pokušavaju da sabotiraju njene operacije.

Zaharova: Most na Sejmu gađan zapadnom raketom, verovatno HIMARS-om

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Ukrajina upotrebila zapadne rakete, verovatno američke proizvodnje HIMARS, da uništi most preko reke Sejm u Kurskoj oblasti u Rusiji.

"Prvi put je Kurska oblast pogođena raketama zapadne proizvodnje, verovatno američkim HIMARS-om. Most preko reke Sejm u okrugu Gluškovo je potpuno uništen, a volonteri koji su pomagali evakuisanom civilnom stanovništvu su ubijeni", navela je Zaharova u odgovoru na pitanja medija, objavljenom na Telegramu. 

Istakla je da će svi odgovorni za taj napad biti strogo kažnjeni. Vršilac dužnosti gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov izjavio je u petak da su Oružane snage Ukrajine uništile most na reci Sejm u okrugu Gluškovski.

(Tanjug)

Oleščuk objavio snimak rušenja mosta na reci Sejm

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine podelilo je snimak rušenja mosta na reci Sejm u Kurskoj oblasti, objavio je na Fejsbuku je komandant Nikola Oleščuk.

Most na reci Sejm nalazi se u blizini grada Gluškova i povezuje delove  Kurske oblasti pod kontrolom Rusije.

"Avijacija Ratnog vazduhoplovstva aktivno učestvuje u borbenim dejstvima na pravcu Kursk. Ukrajinski piloti su visoko preciznim udarima gađali neprijateljska uporišta, nakupine opreme, kao i logističke centre i puteve snabdevanja neprijatelja.

Hvala pilotima i svima koji obezbeđuju borbeni rad avijacije!“, poručio je Oleščuk.

(Ukrajinska pravda)

 

 

Ruski oficir: Uništen ukrajinski konvoj u oklopnim vozilima NATO-a

Ruska vojska uništila je konvoj 82. posebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oklopnim vozilima iz zemalja NATO-a, izjavio je oficir jedinice ruskih marinaca.

"Marinci 810. brigade potpuno su uništili mobilnu grupu Oružanih snaga Ukrajine, koja se kretala u Kurskoj oblasti u konvoju oklopnih vozila iz zemalja NATO-a", rekao je komandant jedinice.

Prema njegovim rečima, uništena su dva američka oklopna vozila, više kanadskih oklopnih automobila teško oklopno vozilo američke proizvodnje.

Napomenuo je da je ubijeno oko 20 pripadnika ukrajinskih snaga i da su ruske trupe preuzele oružje koje je proizvedeno u zemljama NATO-a, municiju i opremu za komunikaciju.

(RIA, Tanjug)

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak izjavio je da Ukrajina "nije zainteresovana za okupaciju ruske teritorije" već za to da se "potencijalni pregovori vode pod njihovim uslovima."

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da je Kijev uspostavio vojni štab u ruskoj Kurskoj oblasti, gde, kako tvrdi, ukrajinske trupe i dalje napreduju uprkos pojačanim ruskim napadima na istok Ukrajine.

Naveo je da kijevske snage napreduju jedan do tri kilometra u unutar oblasti Kurska.

S druge strane, koordinator ruskih snaga u Nikolajevskoj oblasti Sergej Lebedev istakao je da su moskovske snage napale ukrajinske jedinice u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti koje su se kretale ka regionu Kurska.

Ukrajinske snage uništile su most preko reke Sejm u Kursku, što će omesti evakuaciju civila kopnom, javila je agencija Tas.

Ista agencija prenela je saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Harkovske oblasti u delu koje kontroliše Moskva koje napominje da Kijev planira napad na nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje, za šta bi optužili rusku stranu.

Cilj napada su, kako se tvrdi, skladišta istrošenog nuklearnog goriva.

Pomoćnik ruskog predsednika Nikolaj Patrušev optužio je SAD, kao i druge zemlje Zapada da su direktno uključene u planiranje ukrajinske operacije u Kursku.

Ministarstvo odbrane Kanade dalo je zeleno svetlo Kijevu za upotrebu tenkova i oklopnih vozila koje je dobila od te zemlje za napade unutar Rusije. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading