Nemačka
Foto: AP/Ebrahim Noroozi (STF)

Plan budžeta Nemačke ne predviđa dodatna finansijska sredstva za pomoć Ukrajini, piše nedeljno izdanje "Frankfurter algemajne". Sve što je do sada odobreno biće dostavljeno Kijevu, ali dodatni zahtevi Ministarstva odbrane Ukrajine, po nalogu kancelara Olafa Šolca neće više biti odobravani. 

List, na osnovu dokumenata i mejlova, kao i diskusija u više institucija nemačke vlade i u Bundestagu, saznaje da je ministar finansija Kristijan Lindner 5. avgusta u pismu svom kolegi u vladi, ministru odbrane Borisu Pistorijusu preneo odgovarajući zahtev.

U njemu se navodi da se „nove mere” mogu preduzeti samo ako je „finansiranje obezbeđeno” u budžetskim planovima za ovu i naredne godine. Istovremeno se ističe da se mora osigurati poštovanje gornjih granica.

Za tekuću godinu već su planirana sredstva za Ukrajinu u iznosu od oko osam milijardi evra. Planirani maksimalni limit za sledeću godinu je četiri milijarde evra i očigledno je već prebukiran.

ŠOLC REKAO NE MOŽE Nož u leđa Ukrajini u najgorem mogućem trenutku

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

 

Kako navodi list, potvrda o tome stigla je iz Odbora za budžet nemačkog Bundestaga.

Stručnjak za budžet vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Andreas Švarc, koji je odgovoran za politiku odbrane, rekao je za "Frankfurter algemajne cajtung" da se u ovom trenutku za Ukrajinu „ne izdaju nove porudžbine“ jer se one više ne finansiraju. Ograničenje pomoći Ukrajini potvrdio je i političar Hrišćansko demokratske unije (CDU) Ingo Gedehens.

"Iz dana u dan Olaf Šolc i njegova semafor koalicija zamrzava finansijsku, a time i vojnu podršku Ukrajini", naglasio je.

Nemačko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo finansija prvobitno nisu želeli da komentarišu izveštaj medija. Krugovi u Ministarstvu finansija saopštili su da će, u principu, „sve odluke o podršci Ukrajini biti donete u bliskoj saradnji sa kancelarom“.

Nemačka vlada radi „posebno sa državama G7 i EU na otvaranju kratkoročnog instrumenta finansiranja Ukrajine vrednog 50 milijardi dolara korišćenjem zamrznute ruske imovine. Bilateralna nemačka pomoć ostaje na najvišem nivou, ali se oslanja na efikasnost ovog instrumenta“, kažu iz Ministarstva.

Koalicioni partner u nemačkoj vladi dogovorili su izmene nacrta budžeta za 2025. godinu.

Neke sporne tačke su rešene, ali i dalje ostaje finansijski jaz od dvanaest milijardi evra. Taj novac mora da se uštedi, ali se, kako navode mediji, ne zna gde tačno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading