Zaporožje
Foto: Printscreen/Twitter

Provokacije koje Kijev namerava da izvede u Kurskoj i Zaporoškoj nuklearnoj elektrani mogu da naprave nepopravljivu štetu nuklearnoj energetici na celoj planeti, upozorila je ruska nuklearna korporacija Rosatom.


Kako se navodi u saopštenju, za minula 24 časa drastično je povećan broj signala i poruka o tome da Kijev priprema provokaciju u vezi sa nuklearnim elektranama.


„Takve provokacije ne stvaraju samo direktnu pretnju tim nuklearnim elektranama, već i potkopavaju postulate Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) kada je reč o nuklearnoj bezbednosti i mogu da naprave nepopravljivu štetu imidžu nuklearnoj energetici na celoj planeti“, upozorava Rosatom.


Takođe se navodi i da je generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov razgovarao sa šefom IAEA Rafaelom Grosijem o problemu sa nuklearnim elektranama i pozvao ga da u skorije vreme poseti nuklearnu elektranu Kursk kako bi ocenio situaciju.


Inače, to je već drugi pute da Lihačov i Grosi razgovaraju telefonom, prošli put se to dogodilo 9. avgusta budući da Kijev neprestano granatira nuklearnu elektranu Zaporožje i područje oko nje.


Podsetimo, ruski vojni reporteri su javili da ukrajinska vojska priprema napad prljavom nuklearnom bombom, a u planu je da se napadi izvedu na mestima gde se čuva istrošeno gorivo za nuklearne elektrane.


Vojni reporter Marat Hajrulin saopštava da je sa tim ciljem u grad Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti već dopremljena bojeva glava kako bi se ta provokacija sprovela u delo.


Hajrulin je upozorio i da postoji velika šansa da se napad izvede na Kursku i na Zaporošku nuklearnu elektranu.

(Sputnik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading