Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Nastavljaju se borbe širom Ukrajine i u ruskom Kurskom regionu.

Ukrajinske jedinice PVO odbile su ruski napad balističskim raketama na Kijev, saopštila je vojna uprava glavnog grada.

Moskva saopštila da su ruske snage oborile pet dronova u pograničnim regionima u Rusiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Zelenski: Stvaramo tampon zonu u Rusiji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da operacija u ruskoj Kurskoj oblasti ima za cilj "stvaranje tampon zone".

To je prvi put da je predsednik Ukrajine jasno naveo cilj upada na rusku teritoriju, preneo je Skaj njuz.

Putin u Azerbejdžanu

 

 

Ruski Ka/52 dejstvuje u Kursku

Kurski pravac: Napadi na pojačanja VSU (MAPA)

Borbe se nastavljaju u regionu Kursk, a VSU jača snage na okupiranim teritorijama regiona.

U okrugu Korenevski, borbe se nastavljaju u blizini samog Koreneva i Olgovke. U poslednjem, ukrajinski tenk je pogođen sa nekoliko bespilotnih letelica, dok je samo naselje najverovatnije i dalje pod kontrolom VSU.

Mapa borbenih dejstava u Ukrajini

Telegram

 

Sukobi takođe ne prestaju u Sudžanskom okrugu. U Novoivanovki, kolona neprijateljskih snaga pogođena je udarom MLRS Tornado. Ukrajinske formacije ne odustaju od planova za konsolidaciju i napredovanje u regionu.

Osim toga, na internetu su se pojavili snimci automobila sa pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine koji se voze do raskrsnice ulica Oktjabrskaja i Pionerskaja u istočnom delu Sudže. Istovremeno, na ulicama se ne čuje pucnjava.

U Belovskom okrugu nisu zabeleženi novi pokušaji napada. Međutim, u isto vreme, situacija na delu fronta se ne može zapustiti, posebno u vezi sa aktivnošću ukrajinskih formacija u pograničnoj zoni u blizini Belgorodske oblasti.

Varšava: Neosnovane sugestije da je Poljska pomogla u sabotaži gasovoda Severni tok

Pomoćnik poljskog predsednika Mješko Pavlak izjavio je da su neosnovane sugestije koje je izneo bivši šef nemačke obaveštajne službe August Haning da je Poljska podržala ukrajinske vlasti u planiranju i sprovođenju sabotaže na ruskom gasovodu Severni tok 2022. godine.

Ukrajinac priveden zbog špijunaže

Državljanin Ukrajine priveden je u LNR zbog sumnje za špijunažu, rečeno je RIA Novostima u republičkoj upravi FSB.

- Utvrđeno je da je stanovnik LNR posredno prikupljao i prenosio informacije vojne prirode ukrajinskim specijalnim službama - objasnio je resor.

Moskva: Dve osobe poginule u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Muškarac i žena poginuli su u ukrajinskom granatiranju Donjecka, rekao je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin kojeg je imenovala Rusija.

Ukrajina nije komentarisala ruske navode.

Novi napad na Kijev

Rusija je izvela novi napad balističkim raketama na Kijev, treći tokom avgusta, ali preliminarni podaci pokazuju da je većina projektila oborena, saopštila je vojna administracija ukrajinske prestonice.

„Ovo je već treći balistički udar na prestonicu u avgustu, sa tačnim intervalima od šest dana između svakog napada“, objavio je na Telegramu načelnik kijevske vojne administracije Sergej Popko, javlja Rojters.

Popko tvrdi da su Rusi najverovatnije koristili balističke rakete severnokorejske proizvodnje.

Američki mediji: Kijev angažovao i rezervu od 10.000 vojnika u Kursku, protraćio snage za ofanzivu

Upad u Kursku oblast u Rusiji primorao je Ukrajinu da angažuje rezervne snage koje je Kijev gradio uz zapadnu podršku za operacije kasnije ove i 2025. godine, izvestio je u subotu Volstrit Džornal, pozivajući se na osobu koja je upoznata sa operacijom.

Ukrajinske vazduhoplovne snage napale su još jedan most u Kurskoj oblasti

Ukrajinska vojska objavila je snimak koji navodno prikazuje napad na drugi most preko reke Sejm u regionu Kursk.

Ranije ove nedelje je ukrajinski udar uništio most preko iste reke.

Veruje se da je ova taktika pokušaj da se ometaju ruske linije snabdevanja i pojačanje trupa, prenosi Gardijan.

Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Sviridovka u Donjecku

Ruska vojska preuzela je danas kontrolu nad selom Sviridovka na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Sviridonovku su zauzele jedinice grupe "Centar", prenosi agencija TASS.

Pjongjang oštro osudio upad Ukrajine u Kursku oblast u Rusiji

Severna Koreja oštro je osudila upad Ukrajine na teritoriju Kurske oblasti u Rusiji, ocenivši da je reč o neoprostivom činu terora koji je podržan od Vašingtona i Zapada.

Pjongjang je u saopštenju poručio da će uvek stajati uz Rusiju dok ona nastoji da zaštiti svoj suverenitet, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejsku državnu agencija KCNA. Severna Koreja ocenjuje da je napad Ukrajine na Rusiju proizvod konfrontacione politike Sjedinjenih Američkih Država prema Rusiji i da ta politika situaciju pomera na ivicu Trećeg svetskog rata.

Borbe na istoku

 

 

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oboreno osam ruskih dronova i pet projektila

Ukrajinske snage uništile su osam ruskih jurišnih dronova i pet od osam projektila, rekao je šef ukrajinskog vazduhoplovstva.

Kako je dodao, 13 vazdušnih ciljeva oboreno je iznad Kijevske, Sumske i Poltavske oblasti.

Zelenski: Napad na Kursku oblast teče kako smo i planirali

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski kaže da se operacija vojske u ruskoj Kurskoj oblasti odvija kako je i planirana.

"Sve se odvija onako kako smo i očekivali. Jačamo naše pozicije, koje su već dovoljno jake", navodi Zelenski.

Ukrajinski predsednik ukazuje da će napad na Kursku oblast ubrzati oslobađanje ukrajinskih vojnika i civila iz ruskog zarobljeništva.

Rusija najavila brz odgovor u slučaju ukrajinskog napada na NE Kursk

Rusija će odmah odgovoriti na svaki pokušaj Ukrajine da napadne nuklearnu elektranu Kursk, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Ako režim u Kijevu počne da sprovodi zločinačke planove usmerene na stvaranje katastrofe izazvane ljudskom rukom u evropskom delu kontinenta, sa radioaktivnom kontaminacijom ogromnih teritorija, odmah će biti preduzete oštre vojne i vojno-tehničke mere kao odgovor", saopštilo je ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

Granatirana Donjecka oblast – poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula, a četiri su ranjene u granatiranju Mirnograda u Donjeckoj oblasti, saopštzio je načelnik ukrajinske Donjecke regionalne vojne uprave Vadim Filaškin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading