Roboti
Foto: Printscreen/Printscreen

To je objavio Dejli telegraf pozivajući se na snimak Kurta i ekipe, kako sebe naziva specijalizovana jedinica 28. mehanizovane brigade ukrajinske vojske.

U tim klipovima se ovi roboti, koji kao da su došli iz neke distopojske budućnosti, vide tokom operacija na liniji fronta u ratom razorenoj Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

Na tom području su trupe pod komandom Kremlja u naletu, dok istovremeno ukrajinska vojska nastavlja sa napredovanjem u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti.

Britanski list navodi da je tamošnja bezbednosna kompanija "Brit alajans" poslala Ukrajini više od 30 robota druge generacije BAD2 (Brit Alliance Dog).

 

 

Ovi psi-roboti opremljeni su senzorima kojima osećaju objekte u daljini i infracrvenim kamerama koje reaguju na toplotu.

Kreću se po tlu i mogu da pretražuju rovove, zgrade i gustu vegetaciju u situacijama kada vazdušni dronovi to nisu u stanju da učine.

Psi-roboti BAD2 mogu da se kreću brzinom od oko 14,5 kilometara na čas tokom pet sati, pri čemu nose više od sedam kilograma municije, medicinske zalihe i druge stvari koje su neophodne vojnicima na udarnim tačkama fronta.

Ruskim špijunskim dronovima BAD2 emituju toplotne signale životinje veličine zeca, pošto su ovi psi-roboti obavijeni kamuflažnim pokrivačem nemačke firme "Konkamo", zbog čega se teško otkrivaju.

U slučaju da ipak budu uhvaćeni operater BAD2 može lako da daljinski obriše sve podatke iz psa-robota.

Dejli telegraf navodi da je još jedna njihova velika prednost niska cena, koja varira od 3.400 do 6.800 funti u zavisnosti od modifikacije.

Komandant ukrajinske jedinice koja je dobila ove robote, a koji se predstavio ratnim imenom Kurt, dao je izjavu britanskom dnevniku.

- Ukoliko jedan pas (robot) spase život i jednog vojnika, mi ćemo biti zadovoljni. Mi pre svega nastojimo da spasimo živote naših vojnika, tako da su BAD2 veoma važni za nas. Psi-roboti mogu da obavljaju misije izviđanja, nadzora, otkrivanja neprijateljskih meta na zemlji, isporuke hrane i lekova, potrage za borcima i navođenja artiljertije na mete - kazao je Kurt.

On je rekao da je njegova jedinica izmenila BAD2 tako da "deluju kao dronovi-kamikaze protiv vozila ili neprijateljskih vojnika".

- Mi ćemo početi da ih masovno koristimo nakon što pse-robote u potpunosti modernizujemo u skladu sa naćim potrebama. Taj proces je već uveliko u toku - naveo je Kurt.

Koristiće ih umesto dronova-samoubica

Kajl Torburn, direktor "Brit alajans", kazao je za Dejli telegraf da su stručnjaci ove kompanije proveli neko vreme unutar ukrajinske 28. mehanizovane brigade kako bi radili na pronalaženju rešenja za upotrebu BAD2 "u ratovanju u urbanim uslovima i rovovima".

On je naglasio da ovi psi-roboti nisu osmišljeni kao oružje za ubijanje već da "spasavaju živote".

Ipak, Valerij Rijabih, bivši konsultant ukrajinske vojske, rekao je da modifikovanjem BAD2 mogu da se iskoriste slično kao dronovi-samoubice, što će bito od velikog značaja na bojnom polju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading